Cytrynowo-sherry sos vinaigrette

Sosy
5minut
2osoby
łatwy

Cytrynowo-sherry sos vinaigrette

Przepis na pyszny sos vinaigrette z octu sherry, soku z cytryny i oliwą z oliwek z dodatkiem ostrej musztardy i sosu Worcestershire.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż wszystkie składniki do słoika, zakręć i mocną potrząsaj tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.

2.Tak przygotowanym sosem polej ulubioną sałatkę.


Dodatkowe wskazówki:

Sos możesz przechowywać w lodówce do 5 dni, ale pamiętaj że przed ponownym polaniem, poczekaj aż temperatura sosu wzrośnie do temperatury pokojowej oraz dokładnie wymieszaj.

Składniki
  • 3/4 szklanki +2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki octu sherry
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego świeżego czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztarda Dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Podobne przepisy sosów

Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
10minut
4osoby
Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
Ciepły sos vinaigrette jest idealny jako dodatek do soczystych warzyw i sałatek. Nasycenie neutralnym olejem z pestek winogron z cebulką i imbirem dodaje mu dodatkowego smaku.
Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
5minut
1osoba
Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
Subtelnie, słodki sos winegret, który znakomicie komponuje się z każdą kombinacją sałat i warzyw.