Cytrynowo-sherry sos vinaigrette
Przepis na pyszny sos vinaigrette z octu sherry, soku z cytryny i oliwą z oliwek z dodatkiem ostrej musztardy i sosu Worcestershire.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż wszystkie składniki do słoika, zakręć i mocną potrząsaj tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
2.Tak przygotowanym sosem polej ulubioną sałatkę.
Dodatkowe wskazówki:
Sos możesz przechowywać w lodówce do 5 dni, ale pamiętaj że przed ponownym polaniem, poczekaj aż temperatura sosu wzrośnie do temperatury pokojowej oraz dokładnie wymieszaj.
Składniki
- 3/4 szklanki +2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki octu sherry
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka zmielonego świeżego czosnku
- 1/2 łyżeczki musztarda Dijon
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu