Vinaigrette cytrynowo-imbirowy

Sosy
10minut
4osoby
łatwy

Vinaigrette cytrynowo-imbirowy

Ciepły sos vinaigrette jest idealny jako dodatek do soczystych warzyw i sałatek. Nasycenie neutralnym olejem z pestek winogron z cebulką i imbirem dodaje mu dodatkowego smaku.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone szalotki i szczyptę soli i smaż przez 2 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szalotka zmięknie i lekko się zrumieni.

2.Dodaj imbir i smaż około 15 sekund, mieszając, aż zacznie pachnieć. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 3 do 5 minut.

3.W międzyczasie w małej żaroodpornej misce wymieszaj ocet, miód, sok z cytryny, skórkę, miętę, musztardę, 1/4 łyżeczki soli i kilka ziaren zmielonego świeżego pieprzu. Następnie wlej olej z imbirem i wymieszaj.

4.Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodając więcej soku z cytryny, soli lub pieprzu.


Składniki
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/3 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Powiązane przepisy sosów

Cytrynowo-sherry sos vinaigrette
5minut
2osoby
Cytrynowo-sherry sos vinaigrette
Przepis na pyszny sos vinaigrette z octu sherry, soku z cytryny i oliwą z oliwek z dodatkiem ostrej musztardy i sosu Worcestershire.