Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
Ciepły sos vinaigrette jest idealny jako dodatek do soczystych warzyw i sałatek. Nasycenie neutralnym olejem z pestek winogron z cebulką i imbirem dodaje mu dodatkowego smaku.
1.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone szalotki i szczyptę soli i smaż przez 2 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szalotka zmięknie i lekko się zrumieni.
2.Dodaj imbir i smaż około 15 sekund, mieszając, aż zacznie pachnieć. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 3 do 5 minut.
3.W międzyczasie w małej żaroodpornej misce wymieszaj ocet, miód, sok z cytryny, skórkę, miętę, musztardę, 1/4 łyżeczki soli i kilka ziaren zmielonego świeżego pieprzu. Następnie wlej olej z imbirem i wymieszaj.
4.Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodając więcej soku z cytryny, soli lub pieprzu.
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 1/3 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól