Vinaigrette cytrynowo-imbirowy

Sosy
10minut
4osoby
łatwy

Vinaigrette cytrynowo-imbirowy

Ciepły sos vinaigrette jest idealny jako dodatek do soczystych warzyw i sałatek. Nasycenie neutralnym olejem z pestek winogron z cebulką i imbirem dodaje mu dodatkowego smaku.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone szalotki i szczyptę soli i smaż przez 2 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szalotka zmięknie i lekko się zrumieni.

2.Dodaj imbir i smaż około 15 sekund, mieszając, aż zacznie pachnieć. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 3 do 5 minut.

3.W międzyczasie w małej żaroodpornej misce wymieszaj ocet, miód, sok z cytryny, skórkę, miętę, musztardę, 1/4 łyżeczki soli i kilka ziaren zmielonego świeżego pieprzu. Następnie wlej olej z imbirem i wymieszaj.

4.Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodając więcej soku z cytryny, soli lub pieprzu.


Składniki
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/3 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Podobne przepisy sosów

Ostry sos Jeow Som
5minut
4osoby
Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Cytrynowo-sherry sos vinaigrette
5minut
2osoby
Cytrynowo-sherry sos vinaigrette
Przepis na pyszny sos vinaigrette z octu sherry, soku z cytryny i oliwą z oliwek z dodatkiem ostrej musztardy i sosu Worcestershire.