Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Zmiksuj łodygi kolendry, czosnek, imbir i chili w blenderze, aż zostaną drobno posiekane.
2.Dodaj sok z limonki, sos rybny i cukier do blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3.Dodaje liście kolendry i plasterki szalotki. Wymieszaj.
Składniki
- 4 gałązki kolendry, oddzielone liście i łodygi
- 10 ząbków czosnku
- ok 5 cm świeżego imbiru, obrany i z posiekany
- 3 do 5 świeżych papryczek chili
- 0,5 szklanki świeżego soku z limonki
- 0,5 szklanki sosu rybnego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki