Ostry sos Jeow Som

Ostry sos Jeow Som

Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj łodygi kolendry, czosnek, imbir i chili w blenderze, aż zostaną drobno posiekane.

2.Dodaj sok z limonki, sos rybny i cukier do blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

3.Dodaje liście kolendry i plasterki szalotki. Wymieszaj.


Składniki
  • 4 gałązki kolendry, oddzielone liście i łodygi
  • 10 ząbków czosnku
  • ok 5 cm świeżego imbiru, obrany i z posiekany
  • 3 do 5 świeżych papryczek chili
  • 0,5 szklanki świeżego soku z limonki
  • 0,5 szklanki sosu rybnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Podobne przepisy sosów

Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
10minut
4osoby
Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
Ciepły sos vinaigrette jest idealny jako dodatek do soczystych warzyw i sałatek. Nasycenie neutralnym olejem z pestek winogron z cebulką i imbirem dodaje mu dodatkowego smaku.
Ostry sos chili Sriracha
15minut
12osób
Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.
Sos miętowo-ziołowy z serem feta
15minut
3osoby
Sos miętowo-ziołowy z serem feta
Świeży sos ziołowy z dodatkiem soku z cytryny i sera feta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa.