Ostry sos Jeow Som

Ostry sos Jeow Som

Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj łodygi kolendry, czosnek, imbir i chili w blenderze, aż zostaną drobno posiekane.

2.Dodaj sok z limonki, sos rybny i cukier do blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

3.Dodaje liście kolendry i plasterki szalotki. Wymieszaj.


Składniki
  • 4 gałązki kolendry, oddzielone liście i łodygi
  • 10 ząbków czosnku
  • ok 5 cm świeżego imbiru, obrany i z posiekany
  • 3 do 5 świeżych papryczek chili
  • 0,5 szklanki świeżego soku z limonki
  • 0,5 szklanki sosu rybnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy sosów

Sos żurawinowo-figowy
45minut
8osób
Sos żurawinowo-figowy
Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.
Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
10minut
4osoby
Vinaigrette cytrynowo-imbirowy
Ciepły sos vinaigrette jest idealny jako dodatek do soczystych warzyw i sałatek. Nasycenie neutralnym olejem z pestek winogron z cebulką i imbirem dodaje mu dodatkowego smaku.
Ostry sos chili Sriracha
15minut
12osób
Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.