Sos żurawinowy

Owoce Sosy
30minut
4osoby
łatwy

Sos żurawinowy

Prosty przepis na pyszny sos żurawinowy zawierający kawałki całych owoców. Świetny dodatek do deserów i niektórych mięs.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu dokładnie wymieszaj żurawinę z sokiem jabłkowym i cukrem.

2.Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, aż jagody pękną, a sos zgęstnieje.

3.Przełóż sos do miseczki, ostudź, a następnie schłodź w lodówce.


Składniki
  • 450g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka cukru
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy sosów

Sos żurawinowo-figowy
45minut
8osób
Sos żurawinowo-figowy
Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.