Scallopini z indyka
Scallopini z indyka w panierce z bułki to danie, w którym delikatne plastry indyka są obsmażane na złocisto i podane z chrupiącą panierką. To smaczna i satysfakcjonująca potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.
1.Oczyść filety z indyka z błon i tłuszczu. Obracaj każdy plaster indyka w mące, starając się, aby został równomiernie pokryty.
2.Wymieszaj jajka w jednej misce. W drugiej misce umieść bułkę tartą, sól, pieprz oraz starty parmezan, i dokładnie wymieszaj.
3.Zanurz każdy plaster indyka w jajku, a następnie obtocz w mieszance bułki tartej, zapewniając, że cała powierzchnia jest dobrze pokryta.
4.Rozgrzej masło klarowane lub olej na dużej patelni na średnim ogniu.
5.Smaż plastry indyka na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy panierka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso będzie odpowiednio ugotowane.
6.Wyjmij usmażone plastry indyka z patelni i odłóż na talerz, aby się odrobinę osączyły z tłuszczu.
7.Podawaj scallopini z indyka z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, cytryna czy ulubione sosy.
- 4 plastry fileta z indyka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego