Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale
Oryginalna włoska pasta rigatoni z podsmażoną szynką guanciale oraz serem Pecorino Romano. Proste ale pyszne włoskie danie.
1.Guanciale pokrój na plasterki o grubości ok. 0,8cm a te z kolei na mniejsze kawałki. Na dużej nieprzywierającej patelni podsmaż wędlinę na umiarkowanie małym ogniu przez około 8 - 10 minut, mieszając. Przełóż wędlinę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
2.W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron na al dente. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody z makaronu. Włóż makaron i zarezerwowaną wodę z powrotem w garnku i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
3.Makaron posyp startym serem Pecorino Romano i wymieszaj. Dodaj guanciale, dopraw solą i pieprzem.
4.Podawaj posypany dodatkową ilością sera i szczyptą pieprzu.
- 220g guanciale
- 450g makaronu rigatoni
- 140g sera Pecorino Romano + więcej do posypania
- sól
- mielony czarny pieprz