Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale

Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale

Oryginalna włoska pasta rigatoni z podsmażoną szynką guanciale oraz serem Pecorino Romano. Proste ale pyszne włoskie danie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Guanciale pokrój na plasterki o grubości ok. 0,8cm a te z kolei na mniejsze kawałki. Na dużej nieprzywierającej patelni podsmaż wędlinę na umiarkowanie małym ogniu przez około 8 - 10 minut, mieszając. Przełóż wędlinę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

2.W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron na al dente. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody z makaronu. Włóż makaron i zarezerwowaną wodę z powrotem w garnku i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, mieszając.

3.Makaron posyp startym serem Pecorino Romano i wymieszaj. Dodaj guanciale, dopraw solą i pieprzem.

4.Podawaj posypany dodatkową ilością sera i szczyptą pieprzu.


Składniki
  • 220g guanciale
  • 450g makaronu rigatoni
  • 140g sera Pecorino Romano + więcej do posypania
  • sól
  • mielony czarny pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy dań głównych

Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
45minut
4osoby
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
45minut
4osoby
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
Prosty przepis na smaczny makaron z pikantnym sosem pomidorowym na bazie wódki.