Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale

Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale

Oryginalna włoska pasta rigatoni z podsmażoną szynką guanciale oraz serem Pecorino Romano. Proste ale pyszne włoskie danie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Guanciale pokrój na plasterki o grubości ok. 0,8cm a te z kolei na mniejsze kawałki. Na dużej nieprzywierającej patelni podsmaż wędlinę na umiarkowanie małym ogniu przez około 8 - 10 minut, mieszając. Przełóż wędlinę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

2.W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron na al dente. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody z makaronu. Włóż makaron i zarezerwowaną wodę z powrotem w garnku i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, mieszając.

3.Makaron posyp startym serem Pecorino Romano i wymieszaj. Dodaj guanciale, dopraw solą i pieprzem.

4.Podawaj posypany dodatkową ilością sera i szczyptą pieprzu.


Składniki
  • 220g guanciale
  • 450g makaronu rigatoni
  • 140g sera Pecorino Romano + więcej do posypania
  • sól
  • mielony czarny pieprz
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Podobne przepisy dań głównych

Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
45minut
4osoby
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
45minut
4osoby
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
Prosty przepis na smaczny makaron z pikantnym sosem pomidorowym na bazie wódki.