Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
Prosty przepis na smaczny makaron z pikantnym sosem pomidorowym na bazie wódki.
1.Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę.
2.W międzyczasie w dużym rondlu na średnim ogniu podsmaż przez około 30 sekund czosnek i płatki czerwonej papryki na oliwie. Dodaj pomidory i razem z sokami oraz wódkę i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel pokrywką (lekko ja uchyl) i gotuj około 10-15 minut.
3.Zmiksuj pomidory za pomocą blendera ręcznego. Wsyp 1/4 szklanki sera Parmigiano Reggiano, pietruszkę, śmietankę, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 5 min. Zmniejsz ogień do bardzo małego, przykryj .
4.W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedź i zostaw makaron do garnka.
5.Wlej sos d garnka z makaronem, ustaw garnek na średnim ogniu i gotuj przez 1 minutę, mieszając, aby makaron wchłonął część sosu.
6.Podawaj z posypanym pozostałą 1/4 szklanki sera Parmigiano Reggiano.
- 2 ząbki czosnku, posiekane na drobno
- 3/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 puszka pokruszonych pomidorów
- 3 łyżki wódki
- 1/2 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 350g makaronu rigatoni