Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
1.Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.
2.Dodaj pomidory i sok z pomidorów, zgnieć je i gotuj na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i duś około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
3.W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente. Odcedź makaron, zachowując 1/2 szklanki wody.
4.W sosie pomidorowym wymieszaj śmietankę, dopraw solą, czarnym pieprzem i pokruszoną czerwoną paprykę.
5.Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Dolewaj wodę po makaronie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
6.Rozdziel makaron równomiernie między 4 talerzami, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
- 1/4 szklanki masła
- 1 szklanka posiekanej żółtej cebuli
- 1 puszka całych obranych pomidorów, zmiażdżonych zarezerwowane dla rąk i soków
- 340g makaronu rigatoni
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
- starty ser parmeza
- świeża natka pietruszki, posiekana, do dekoracji