Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym

Ciekawe połączenie tuńczyka z warzywami w sosie śmietanowym. Idealne danie na obiad lub kolacje. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W głębokiej patelni lub garnku rozpuścić masło.

2.Dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe i lekko podgotowane brokuły. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu.

3.Dodać szpinak i jeszcze raz lekko posolić. Dusić kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

4.Wlać śmietankę oraz starty ser mozarella. Gotować kilka minut.

5.Dodać ugotowany mara rok i całość wymieszać.

6.Wsypać 1/2 puszki tuńczyka i jeszcze raz wszystko wymieszać.

7.Przełożyć danie na dwa talerze. Smacznego.


Składniki
  • masło - 40g
  • 2 pieczarki
  • makaron wstążki (lub inny) - 300g
  • brokuły – 150g
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • szpinak liście – 250g
  • śmietanka 30% - 220ml
  • ser mozarella – 60g
  • tuńczyk w oleju – pół puszki
  • sól
  • pieprz
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Lasagne
2godziny
6osób
Lasagne
Lasagne to klasyczne danie włoskie, które zachwyca swoją warstwowością i bogactwem smaków. zawiera aromatyczną mięsno-pomidorową mieszankę, gładką bechamel oraz warstwy soczystego sera. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
30minut
4osoby
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Przepis na proste, pożywne i zdrowe danie z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku.
Pesto alla Trapanese
30minut
2osoby
Pesto alla Trapanese
Pyszne pesto alla Trapanese, będące specjalnością kuchni włoskiej, której bazą są pomidory i migdały. To danie świetnie sprawdza się jako szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Smażony makaron szanghajski z wieprzowiną
30minut
2osoby
Smażony makaron szanghajski z wieprzowiną
Przepis na makaron w stylu chińskim, podsmażony z sosem sojowym i kawałkami wieprzowiny.