Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym

Ciekawe połączenie tuńczyka z warzywami w sosie śmietanowym. Idealne danie na obiad lub kolacje. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W głębokiej patelni lub garnku rozpuścić masło.

2.Dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe i lekko podgotowane brokuły. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu.

3.Dodać szpinak i jeszcze raz lekko posolić. Dusić kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

4.Wlać śmietankę oraz starty ser mozarella. Gotować kilka minut.

5.Dodać ugotowany mara rok i całość wymieszać.

6.Wsypać 1/2 puszki tuńczyka i jeszcze raz wszystko wymieszać.

7.Przełożyć danie na dwa talerze. Smacznego.


Składniki
  • masło - 40g
  • 2 pieczarki
  • makaron wstążki (lub inny) - 300g
  • brokuły – 150g
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • szpinak liście – 250g
  • śmietanka 30% - 220ml
  • ser mozarella – 60g
  • tuńczyk w oleju – pół puszki
  • sól
  • pieprz
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Podobne przepisy dań głównych

Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
45minut
4osoby
Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
Posty przepis na smażone krewetki z pieczona kukurydzą i porem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii.
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.