Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym
Ciekawe połączenie tuńczyka z warzywami w sosie śmietanowym. Idealne danie na obiad lub kolacje. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.
1.W głębokiej patelni lub garnku rozpuścić masło.
2.Dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe i lekko podgotowane brokuły. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu.
3.Dodać szpinak i jeszcze raz lekko posolić. Dusić kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
4.Wlać śmietankę oraz starty ser mozarella. Gotować kilka minut.
5.Dodać ugotowany mara rok i całość wymieszać.
6.Wsypać 1/2 puszki tuńczyka i jeszcze raz wszystko wymieszać.
7.Przełożyć danie na dwa talerze. Smacznego.
- masło - 40g
- 2 pieczarki
- makaron wstążki (lub inny) - 300g
- brokuły – 150g
- 10 pomidorków koktajlowych
- szpinak liście – 250g
- śmietanka 30% - 220ml
- ser mozarella – 60g
- tuńczyk w oleju – pół puszki
- sól
- pieprz