Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym

Ciekawe połączenie tuńczyka z warzywami w sosie śmietanowym. Idealne danie na obiad lub kolacje. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W głębokiej patelni lub garnku rozpuścić masło.

2.Dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe i lekko podgotowane brokuły. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu.

3.Dodać szpinak i jeszcze raz lekko posolić. Dusić kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

4.Wlać śmietankę oraz starty ser mozarella. Gotować kilka minut.

5.Dodać ugotowany mara rok i całość wymieszać.

6.Wsypać 1/2 puszki tuńczyka i jeszcze raz wszystko wymieszać.

7.Przełożyć danie na dwa talerze. Smacznego.


Składniki
  • masło - 40g
  • 2 pieczarki
  • makaron wstążki (lub inny) - 300g
  • brokuły – 150g
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • szpinak liście – 250g
  • śmietanka 30% - 220ml
  • ser mozarella – 60g
  • tuńczyk w oleju – pół puszki
  • sól
  • pieprz
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Powiązane przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami
1godzina
4osoby
Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami
Świetny przepis na pyszny makaron, wymieszany w sosie z pomidorków koktajlowych z kaparami i oliwkami Kalamata, podawany z jogurtem greckim.
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
1godzina
2osoby
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.