Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Przepis na proste, pożywne i zdrowe danie z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku.
1.Namocz ciecierzycę przez noc, a następnie ugotuj ją w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odstaw na bok.
2.W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić.
3.Dodaj posiekany czosnek, mieloną paprykę, kumin, kolendrę i opcjonalnie cayenne. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, mieszając, aby aromaty się uwolniły.
4.Dodaj pomidory krojone wraz z sokiem. Gotuj przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
5.Dodaj ugotowaną ciecierzycę do garnka i gotuj razem z sosem przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.
6.Na końcu dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie.
7.Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku.
8.Podawaj gulasz z ciecierzycą i szpinakiem na talerzach, posypany świeżą natką pietruszki.
Gulasz z ciecierzycy możesz serwować z pieczywem, ryżem lub jako samodzielne danie
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki cayenne (opcjonalnie, dla dodatkowej ostrości)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 2 szklanki szpinaku baby
- sól
- pieprz
- 2 łyżki świeżego natkni pietruszki, posiekanej (opcjonalnie)