Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
Przepis na kokosowego łososia curry, polany pysznym sosem na bazie papryczki i pasty pomidorowej z cebulka i przyprawami. Aż ślinka cieknie...
1.W blenderze zmiksuj papryczki Scotch Bonnet (lub habanero) razem z octem i szczyptą soli oraz cukru pudru do uzyskania gładkiego puree. mieszankę odłóż na bok.
2.Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Łososia dopraw solą i połóż na patelnię, skórą do dołu. Smaż 3 minuty, następnie przewróć łososia i dodaj masło. Smaż rybę, aż lekko się zrumieni, około 2 minut. Odłóż na bok.
3.W średnim rondlu lub garnku podgrzej na średnim ogniu pozostałe 3 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż, często mieszając, około 7 minut. Dodaj czosnek, tymianek, curry w proszku oraz całą zieloną cebulę oprócz jednej łyżki. Smaż przez około 2 minuty, mieszając.
4.Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez 2 minuty, mieszając. Wlej mleczko kokosowe i bulion do garnka. Dopraw szczyptą soli i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
5.Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj od 10 do 15 minut, aż lekko zgęstnieje.
6.Do sosu włóż łososia i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.
7.Nałóż łososia i sos na ryż, udekoruj odłożoną zieloną cebulą i podawaj do jedzenia.
- 3 papryczki Scotch Bonnet lub habanero, bez pestek i łodyg, posiekane
- 1/2 szklanki białego octu balsamicznego lub jabłkowego
- szczypta soli
- szczypta cukru pudru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200g filetu z łososia
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, cienko pokrojone.
- 3 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku
- 1 drobno posiekana zielona papryka
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki curry w proszku
- 400ml pełnotłustego mleka kokosowego
- 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 5 zielonych cebulek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 6 szklanek ugotowanego ryżu lub ryżu kokosowego do podania