Grillowany miecznik z ziołami i paloną salsą cytrynową

Grillowany miecznik z ziołami i paloną salsą cytrynową

Prosty przepis na pysznego grillowanego miecznika, polanego salsą cytrynową.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Posmaruj plasterki cytryny oliwą z oliwek i grilluj na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, obracając od czasu do czasu, aż będą lekko zwęglone, a skórka miękka. Zdejmij z grilla i pozostaw do ostygnięcia, a następnie drobno posiekaj.

2.W małej misce wymieszaj posiekaną cytrynę z selerem, szalotką, pietruszką, 1/4 szklanki oliwy z oliwek i po 1/2 łyżeczki rozmarynu, tymianku i oregano. Dopraw solą i pieprzem.

3.Posmaruj miecznika oliwą i dopraw solą, pieprzem i pozostałymi suszonymi ziołami. Grilluj rybę na umiarkowanie dużym ogniu przez około 8 minut z każdej strony, obracając raz.

4.Przełóż na talerze i podawać z salsą cytrynową.


Składniki
  • 1 cytryna (najlepiej z cienką skórką), pokrojona na cienkie plasterki i pozbawiona pestek
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnie żeberko selera, drobno posiekane
  • 2 łyżki mielonej szalotki
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, tymianku i oregano
  • cztery steki z miecznika bez skóry, ok. 220g każdy, o grubości ok 2,5 cm
  • sól
  • pieprz
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec