Zupa krem z brokułów
Pożywna i zdrowa zupa krem z brokułami i innymi warzywami.
1.Wszystkie warzywa myjemy i w razie potrzeby obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2.Do gotującego się bulionu, dodajemy kawałki brokuła, pietruszkę, seler oraz czosnek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu, przenosimy warzywa do miksera i miksujemy do postaci kremu. Następnie, zmiksowane warzywa, wlewamy z powrotem do bulionu i mieszamy.
3.Mieszamy śmietanę z żółtkami i startym serem parmezanem. Całość wlewamy do zupy i mieszamy. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy odrobinę Maggi.
4.Zupę rozlewamy do talerzy lub miseczek. Możemy podawać z groszkiem lub ugotowanymi brokułami.
- 1 duży brokuł
- ok. 2 litry bulionu
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 6 czubatych łyżek śmietany 18%
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 żółtka
- przyprawa Maggi
- sól
- pieprz
- majeranek