Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

Pożywna i zdrowa zupa krem z brokułami i innymi warzywami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wszystkie warzywa myjemy i w razie potrzeby obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

2.Do gotującego się bulionu, dodajemy kawałki brokuła, pietruszkę, seler oraz czosnek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu, przenosimy warzywa do miksera i miksujemy do postaci kremu. Następnie, zmiksowane warzywa, wlewamy z powrotem do bulionu i mieszamy.

3.Mieszamy śmietanę z żółtkami i startym serem parmezanem. Całość wlewamy do zupy i mieszamy. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy odrobinę Maggi.

4.Zupę rozlewamy do talerzy lub miseczek. Możemy podawać z groszkiem lub ugotowanymi brokułami.


Składniki
  • 1 duży brokuł
  • ok. 2 litry bulionu
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 czubatych łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • przyprawa Maggi
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau

Powiązane przepisy zup

Zupa marchewkowo-imbirowa
45minut
6osób
Zupa marchewkowo-imbirowa
Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.
Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki
15minut
4osoby
Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki
Przepis na chłodnik ogórkowy z selerem, na bazie maślanki i kwaśnej śmietany. Szybka potrawa na letnie dni.