Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki

Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki

Przepis na chłodnik ogórkowy z selerem, na bazie maślanki i kwaśnej śmietany. Szybka potrawa na letnie dni.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W blenderze zmiksuj ogórek, seler, szalotkę, oliwę i 1 łyżeczkę soli do uzyskania gładkiej masy.

2.Przecedź przez sito o średnich oczkach do dużej miski, dociskając zblendowaną papkę, tak aby wydobyć jak najwięcej płynu.

3.Dodaj śmietanę i maślankę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

4.Wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.

5.Podawaj chłodnik skropiony oliwą z oliwek i udekorowany szczypiorkiem.


Składniki
  • 680g ogórków, obrane, posiekane i pokrojone na kawałki
  • 2 średnie łodygi selera, grubo posiekane
  • 1 mała szalotka, grubo posiekana
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki maślanki
  • posiekany szczypiorek do dekoracji
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf

Powiązane przepisy zup

Zupa marchewkowo-imbirowa
45minut
6osób
Zupa marchewkowo-imbirowa
Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.
Zupa krem z brokułów
30minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Pożywna i zdrowa zupa krem z brokułami i innymi warzywami.