Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki
Przepis na chłodnik ogórkowy z selerem, na bazie maślanki i kwaśnej śmietany. Szybka potrawa na letnie dni.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W blenderze zmiksuj ogórek, seler, szalotkę, oliwę i 1 łyżeczkę soli do uzyskania gładkiej masy.
2.Przecedź przez sito o średnich oczkach do dużej miski, dociskając zblendowaną papkę, tak aby wydobyć jak najwięcej płynu.
3.Dodaj śmietanę i maślankę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4.Wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
5.Podawaj chłodnik skropiony oliwą z oliwek i udekorowany szczypiorkiem.
Składniki
- 680g ogórków, obrane, posiekane i pokrojone na kawałki
- 2 średnie łodygi selera, grubo posiekane
- 1 mała szalotka, grubo posiekana
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki maślanki
- posiekany szczypiorek do dekoracji
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól