Zupa z pomidorami, tortellini z kurczakiem i jarmużem
Przepis na pyszną i pożywną jednogarnkową zupę z pomidorami, pierożkami tortellini i jarmużem, na bazie wina i bulionu.
1.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Posyp kurczaka pieprzem i 1 łyżeczką soli i smaż do zrumienienia, 2 do 3 minut z każdej strony. Wyjmuj mięso i odstaw na kilka minut. Kurczaka pokrój w kostkę.
2.Zmniejsz temperaturę do średniej. Dodaj cebulę, seler i smaż do miękkości przez 3 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek, bazylię i smaż 2 minuty, często mieszając.
3.Dolej wino i koncentrat pomidorowy; doprowadź do wrzenia i zredukuj, aż płyn prawie odparuje.
4.Podgrzej bulion w garnku i dodaj do niego warzywa, zamieszaj. Dodaj pomidory, zgniatając podczas dodawania za pomocą rąk. Doprowadź wywar do wrzenia.
5.Dodaj kurczaka, jarmuż, tortellini, pozostałą oliwę i pozostałe 1i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj około 5 minut, aż tortellini będą al dente.
6.Nalej zupę chochlą do miseczek. Posyp parmezanem i udekoruj bazylią.
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 0,5kg filetów z kurczaka, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki posiekanej żółtej cebuli
- 1 szklanka posiekanego selera
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 1/4 szklanki świeżych listków bazylii plus więcej do dekoracji
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 puszka pomidorów bez skórki, odsączonych
- 4 szklanki jarmużu z łodygami, posiekanego
- 250g pierożków tortellini z serem
- 60g parmezanu, startego