Zupa z pomidorami, tortellini z kurczakiem i jarmużem

Zupa z pomidorami, tortellini z kurczakiem i jarmużem

Przepis na pyszną i pożywną jednogarnkową zupę z pomidorami, pierożkami tortellini i jarmużem, na bazie wina i bulionu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Posyp kurczaka pieprzem i 1 łyżeczką soli i smaż do zrumienienia, 2 do 3 minut z każdej strony. Wyjmuj mięso i odstaw na kilka minut. Kurczaka pokrój w kostkę.

2.Zmniejsz temperaturę do średniej. Dodaj cebulę, seler i smaż do miękkości przez 3 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek, bazylię i smaż 2 minuty, często mieszając.

3.Dolej wino i koncentrat pomidorowy; doprowadź do wrzenia i zredukuj, aż płyn prawie odparuje.

4.Podgrzej bulion w garnku i dodaj do niego warzywa, zamieszaj. Dodaj pomidory, zgniatając podczas dodawania za pomocą rąk. Doprowadź wywar do wrzenia.

5.Dodaj kurczaka, jarmuż, tortellini, pozostałą oliwę i pozostałe 1i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj około 5 minut, aż tortellini będą al dente.

6.Nalej zupę chochlą do miseczek. Posyp parmezanem i udekoruj bazylią.


Składniki
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 0,5kg filetów z kurczaka, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki posiekanej żółtej cebuli
  • 1 szklanka posiekanego selera
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1/4 szklanki świeżych listków bazylii plus więcej do dekoracji
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, odsączonych
  • 4 szklanki jarmużu z łodygami, posiekanego
  • 250g pierożków tortellini z serem
  • 60g parmezanu, startego
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Podobne przepisy zup

Zupa Alfredo z kurczakiem, makaronem i brokułem
30minut
4osoby
Zupa Alfredo z kurczakiem, makaronem i brokułem
Zupa Alfredo z dodatkiem świeżego brokułu to smaczna i sycąca potrawa, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Połączenie soczystego kurczaka, kremowego sosu Alfredo i chrupiącego brokuła sprawia, że ta zupa staje się prawdziwą uczta dla smakoszy.
Rosół z makaronem i szpinakiem
1.5godziny
4osoby
Rosół z makaronem i szpinakiem
Przepis na pyszny i pożywny rosół z makaronem i szpinakiem.
Pikantna zupa z ciecierzycy
30minut
4osoby
Pikantna zupa z ciecierzycy
Pikantna zupa z ciecierzycy w stylu indyjskim, czerpiąca swój smak z przyprawy garam masala i mielonego imbiru. Podstawą tej kremowej zupy jest bogata w błonnik puree z ciecierzycy, a także pomidory i mleczko kokosowe. Warto spróbować.
Zupa z kurczaka i dzikiego ryżu
1.5godziny
8osób
Zupa z kurczaka i dzikiego ryżu
Ta kojąca zupa z kurczaka i dzikiego ryżu jest wypełniona smakiem dzięki aromatycznej bazie z cebuli, marchwi i selera, odrobiny czosnku i tymianku oraz bogaty krem.