Zupa z kurczaka i dzikiego ryżu
Ta kojąca zupa z kurczaka i dzikiego ryżu jest wypełniona smakiem dzięki aromatycznej bazie z cebuli, marchwi i selera, odrobiny czosnku i tymianku oraz bogaty krem.
1.W dużym rondlu roztop masło. Dodaj seler, marchew, cebulę, czosnek, tymianek i sporą szczyptę soli i pieprzu i smaż około 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.
2.Warzywa posyp mąką i dalej gotuj około 3 minut, mieszając.
3.Dodaj dziki ryż do rondla i stopniowo dolewaj bulion i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na umiarkowanie małym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
4.Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż dziki ryż będzie miękki.
5.Dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Zupę przełóż do miseczek i podawaj.
- 4 łyżki niesolonego masła
- 3 żeberka z selera, pokrojone na kawałki
- 2 marchewki, pokrojone na kawałki
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 2 szklanki wody
- 4 szklanki kawałków pieczonego kurczaka lub indyka wielkości kęsa
- 1 szklanka śmietanki kremówka
- sól
- pieprz