Zupa z kurczaka i dzikiego ryżu

Zupa z kurczaka i dzikiego ryżu

Ta kojąca zupa z kurczaka i dzikiego ryżu jest wypełniona smakiem dzięki aromatycznej bazie z cebuli, marchwi i selera, odrobiny czosnku i tymianku oraz bogaty krem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu roztop masło. Dodaj seler, marchew, cebulę, czosnek, tymianek i sporą szczyptę soli i pieprzu i smaż około 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.

2.Warzywa posyp mąką i dalej gotuj około 3 minut, mieszając.

3.Dodaj dziki ryż do rondla i stopniowo dolewaj bulion i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na umiarkowanie małym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

4.Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż dziki ryż będzie miękki.

5.Dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Zupę przełóż do miseczek i podawaj.


Składniki
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 3 żeberka z selera, pokrojone na kawałki
  • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki wody
  • 4 szklanki kawałków pieczonego kurczaka lub indyka wielkości kęsa
  • 1 szklanka śmietanki kremówka
  • sól
  • pieprz
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy zup

Chili z kurczakiem i fasolą
2.5godziny
4osoby
Chili z kurczakiem i fasolą
Ostra, południowo-amerykańska zupa chili z kawałkami kurczaka i fasolą, marchewką, cebulą i czosnkiem. Proste, ale sycące danie obiadowe.
Rosół z makaronem
1.5godziny
6osób
Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.