Zupa grochowa z indyka
Prosta zupa grochowa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem indyka. Pyszna i pożywna zupka.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dużym, garnku, rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 6 do 8 minut.
2.Dodaj marchewki, seler, bulion, tuszę z indyka oraz groszek i zagotuj. Gotuj przez około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż groszek będzie bardzo miękki.
3.Usuń kości z indyka i włóż mięso do garnka. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 średnie cebule, posiekane
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 średnich marchewek, pokrojonych na kawałki
- 2 łodygi selera, posiekane
- 8 szklanek bulionu drobiowego
- 1 tuszka pieczonego indyka z odrobiną mięsa na kościach, podzielona na kawałki
- 400g suszonego grochu łuskanego
- sól