Zupa grochowa z indyka

Zupa grochowa z indyka

Prosta zupa grochowa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem indyka. Pyszna i pożywna zupka.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym, garnku, rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 6 do 8 minut.

2.Dodaj marchewki, seler, bulion, tuszę z indyka oraz groszek i zagotuj. Gotuj przez około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż groszek będzie bardzo miękki.

3.Usuń kości z indyka i włóż mięso do garnka. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i podawaj.


Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 średnich marchewek, pokrojonych na kawałki
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 tuszka pieczonego indyka z odrobiną mięsa na kościach, podzielona na kawałki
  • 400g suszonego grochu łuskanego
  • sól
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono

Podobne przepisy zup

Kapusta z grochem i grzybami
1.5godziny
4osoby
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!