Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą

Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą

Świetna potrawa z udek kurczaka i kiełbasą w sosie paprykowo-pomidorowym. Pyszne i sycące wschodnioeuropejskie danie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przypraw kurczaka z każdej strony sola i pieprzem. Podgrzej 2 łyżki oliwy na wysokiej patelni na średnim ogniu. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Przełóż kurczaka na talerz i na tej samej patelni obsmaż odcięte końce kiełbasy na złoty kolor. Kiełbasę również przełóż na talerz z kurczakiem. Wylej oliwę z patelni.

2.Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i smaż cebulę 3 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie zmięknąć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 do 3 minut, aż cebula będzie całkowicie miękka i złocista.

3.Dolej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek. Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i smaż 4 do 5 minut, mieszając, aż papryka zacznie się brązowieć.

4.Zdejmij patelnię z ognia, wsyp paprykę węgierską i hiszpańską i wymieszaj razem ze wszystkimi warzywami przez 30 sekund.

5.Połóż patelnię z powrotem na ogień i dodaj pomidory, wlej bulion z kurczaka i 1/4 łyżeczki pieprzu. Włóż kurczaka i kiełbasę do sosu. Przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 25 - 30 minut.

6.Jeśli wolisz,, usuń skórę z kurczaka. Wymieszaj śmietanę, dopraw solą do smaku i podawaj z makaronem lub ryżem, posypane natką pietruszki.


Składniki
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g kiełbasy, pokrojonej po przekątnej na 12 kawałków
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie ząbki czosnku, posiekane
  • 2 średnie zielone papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki hiszpańskiej (pimentón)
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Podobne przepisy dań głównych

Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
45minut
4osoby
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty przepis na pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, podawanego z szpinakiem i makaronem penne.
Kurczak curry z groszkiem i mango
45minut
4osoby
Kurczak curry z groszkiem i mango
Kurczak curry to aromatyczne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i egzotyczną nutę. Połączenie mleczka kokosowego, pasty curry i świeżych składników jak mango i groszek tworzy wyjątkową kompozycję smakową. Smacznego!
Serowe tortellini z kurczakiem
1godzina
4osoby
Serowe tortellini z kurczakiem
Pyszne serowe tortellini z kurczakiem to połączenie delikatnego mięsa kurczaka z kremowym serem ricotta i aromatyczną mozzarellą, owinięte w cienkie placki ciasta.