Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą
Świetna potrawa z udek kurczaka i kiełbasą w sosie paprykowo-pomidorowym. Pyszne i sycące wschodnioeuropejskie danie.
1.Przypraw kurczaka z każdej strony sola i pieprzem. Podgrzej 2 łyżki oliwy na wysokiej patelni na średnim ogniu. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Przełóż kurczaka na talerz i na tej samej patelni obsmaż odcięte końce kiełbasy na złoty kolor. Kiełbasę również przełóż na talerz z kurczakiem. Wylej oliwę z patelni.
2.Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i smaż cebulę 3 do 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie zmięknąć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 do 3 minut, aż cebula będzie całkowicie miękka i złocista.
3.Dolej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek. Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i smaż 4 do 5 minut, mieszając, aż papryka zacznie się brązowieć.
4.Zdejmij patelnię z ognia, wsyp paprykę węgierską i hiszpańską i wymieszaj razem ze wszystkimi warzywami przez 30 sekund.
5.Połóż patelnię z powrotem na ogień i dodaj pomidory, wlej bulion z kurczaka i 1/4 łyżeczki pieprzu. Włóż kurczaka i kiełbasę do sosu. Przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 25 - 30 minut.
6.Jeśli wolisz,, usuń skórę z kurczaka. Wymieszaj śmietanę, dopraw solą do smaku i podawaj z makaronem lub ryżem, posypane natką pietruszki.
- 6 udek z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400g kiełbasy, pokrojonej po przekątnej na 12 kawałków
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie ząbki czosnku, posiekane
- 2 średnie zielone papryki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki hiszpańskiej (pimentón)
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz