Pikantne lassi z dyni
Pikantne lassi dyniowe świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający napój na ciepłe dni, a jednocześnie dostarcza ciekawych doznań smakowych. Ponadto takie składniki jak czosnek i imbir wspomagają odporność.
1.W dużym naczyniu wymieszaj puree z dyni, jogurt, mleko, czosnek (jeśli używasz), imbir i cayenne.
2.Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
3.Dodaj sól do smaku i ponownie wymieszaj.
4.Odstaw lassi do lodówki na około godzinę, aby smaki mogły się dobrze połączyć i napój był schłodzony.
5.Przed podaniem możesz udekorować lassi świeżymi listkami mięty.
- 1 szklanka ugotowanego puree z dyni
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki cayenne (możesz dostosować ilość do swoich preferencji)
- sól
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji (opcjonalnie)