Whisky Smash
Drink na bazie whisky z dodatkiem cytryny, mięty oraz syropu cukrowego.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż liście mięty, cytrynę i syrop do schłodzonego shakera do koktajli. Zmiażdżyć tłuczkiem lub końcem łyżki, aż cytryna wypuści soki.
2.Dodaj whisky i napełnij shaker lodem. Załóż pokrywkę na shaker i upewnij się, że jest szczelnie zamknięty.
3.Wstrząsaj mocno przez 7 do 10 sekund, a następnie przelej do małej schłodzonej szklanki do whisky, wypełnionej świeżym lodem. Udekoruj gałązką mięty i podawaj.
Składniki
- 1/4 szklanki dobrej whisky
- 6–8 świeżych listków mięty, plus 1 gałązka do przybrania
- 1/2 małej cytryny, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 4 i 1/2 łyżeczki syropu cukrowego