Koktajl arbuzowy z tequilą

Koktajl arbuzowy z tequilą

Pyszny koktajl arbuzowy z tequilą, jagodami i miętą. Oryginalny drink na każdą imprezę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondlu, zagotuj wodę z cukrem i mieszaj na umiarkowanym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudź syrop cukrowy.

2.W blenderze zmiksuj arbuza na gładką masę. Umieść sitko o drobnych oczkach nad miską i odcedź sok z arbuza, delikatnie naciskając na miąższ, aby uzyskać jak najwięcej soku. Wyrzuć miąższ.

3.W dużym dzbanku wymieszaj syrop cukrowy z sokiem z limonki, jagodami i listkami mięty. Za pomocą drewnianej łyżki lekko zgnieć jagody i miętę.

4.Dodaj sok z arbuza i tequilę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godzin.

5.Wlej koktajl do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Udekoruj gałązkami mięty i podawaj.


Składniki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 450g pokrojonego w kostkę arbuza
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
  • 1 i 3/4 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki świeżych liści mięty + 8 gałązek do dekoracji
  • 1 i 1/4 szklanki tequili
  • lód
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy napojów

Brzoskwiniowa margherita
5minut
1osoba
Brzoskwiniowa margherita
Prosty przepis na przygotowanie delikatnie słodkiego i owocowego koktajlu, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający napój letni.
Tequila Sunrise
10minut
1osoba
Tequila Sunrise
Tequila Sunrise to klasyczny koktajl z tequilą, sokiem pomarańczowym i grenadyną, który ma charakterystyczną gradację kolorów przypominającą wschód słońca.
Mrożona herbata miętowo-cytrynowa
30minut
8osób
Mrożona herbata miętowo-cytrynowa
Orzeźwiający napój w postaci mrożonej herbaty z dodatkiem cytryny i mięty. Doskonały na letnie upalne dni.
Wódka z sokiem yuzu
15minut
4osoby
Wódka z sokiem yuzu
Orzeźwiający drink na bazie wódki, soku z yuzu z dodatkiem mięty, bazylii i ogórka.