Koktajl arbuzowy z tequilą
Pyszny koktajl arbuzowy z tequilą, jagodami i miętą. Oryginalny drink na każdą imprezę.
1.W małym rondlu, zagotuj wodę z cukrem i mieszaj na umiarkowanym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudź syrop cukrowy.
2.W blenderze zmiksuj arbuza na gładką masę. Umieść sitko o drobnych oczkach nad miską i odcedź sok z arbuza, delikatnie naciskając na miąższ, aby uzyskać jak najwięcej soku. Wyrzuć miąższ.
3.W dużym dzbanku wymieszaj syrop cukrowy z sokiem z limonki, jagodami i listkami mięty. Za pomocą drewnianej łyżki lekko zgnieć jagody i miętę.
4.Dodaj sok z arbuza i tequilę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godzin.
5.Wlej koktajl do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Udekoruj gałązkami mięty i podawaj.
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 450g pokrojonego w kostkę arbuza
- 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
- 1 i 3/4 szklanki jagód
- 3/4 szklanki świeżych liści mięty + 8 gałązek do dekoracji
- 1 i 1/4 szklanki tequili
- lód