Mrożona herbata miętowo-cytrynowa
Orzeźwiający napój w postaci mrożonej herbaty z dodatkiem cytryny i mięty. Doskonały na letnie upalne dni.
1.W małym rondlu wymieszaj cukier, 1 szklankę wody i 8 gałązek mięty i gotuj mieszaninę na umiarkowanym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i lekko ostudzić. Przelej płyn do blendera (bez gałązek mięty ), dodaj liście mięty i dokładnie zmiksuj.
2.W dużym rondlu zagotuj pozostałe 8 szklanek wody. Zdejmij z ognia, dodaj torebki z herbatą i odstaw na 5 minut. Wyjmij torebki z herbatą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie odłóż na chwile do lodówki.
3.Wlej herbatę do dzbanka, dodaj sok z cytryny i wymieszaj z 3/4 szklanki syropu miętowego. Dodaj lód, plasterki cytryny i kilka gałązek mięty do dekoracji. Podawaj do wypicia z wysokimi szklankami.
- 9 szklanek wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 szklanka liści mięty plus kilka gałązek
- 8 torebek herbaty
- 1/4 szklanki plus 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 cytryna, cienko pokrojona na plasterki
- kostki lodu