Limoncello

Limoncello

Przepis na prosty likier cytrynowy pochodzenia sycylijskiego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Za pomocą obieraczki do warzyw usuwamy skórki z cytryn, razem z białą częścią. Wkładamy skórki do 3-litrowego słoiku z pokrywką. Pozostałe cytryny nie będą nam potrzebne.

2.Wlej alkohol na skórki, upewniając się, że wszystkie skórki są zanurzone. Zakręć pokrywkę słoika i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny.

3.Wyłóż sitko gazą i przelej alkohol z słoika przez sitko do dużego dzbanka. Wyrzuć skórki. Przecedź ponownie.

4.Wymieszaj wodę z cukrem pudrem w ​​dużym rondlu. Ustaw na średnim ogniu i gotuj około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Wlej do alkoholu i wymieszaj.

5.Przelej do wysterylizowanych butelek i szczelnie zakręć. Przechowuj w temperaturze pokojowej. Podawaj schłodzone.


Składniki
  • około 4kg cytryn
  • 4 szklanki czystego 95% alkoholu spożywczego
  • 6 szklanek przefiltrowanej wody lub wody mineralnej
  • 3 szklanki cukru pudru
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy napojów

Mrożona herbata miętowo-cytrynowa
30minut
8osób
Mrożona herbata miętowo-cytrynowa
Orzeźwiający napój w postaci mrożonej herbaty z dodatkiem cytryny i mięty. Doskonały na letnie upalne dni.
Lemoniada truskawkowa
30minut
4osoby
Lemoniada truskawkowa
Orzeźwiający napój cytrynowy z sokiem z truskawek.
Lemoniada z melonem
10minut
3osoby
Lemoniada z melonem
Orzeźwiający napój cytrynowy z dodatkiem świeżego melona. Świetny na gorące dni.
Lemoniada cytrynowa
5minut
4osoby
Lemoniada cytrynowa
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa. Idealna na upalne dni. Pozwala uzupełnić codzienną dawkę witaminy C oraz wspomaga trawienie.