Limoncello
Przepis na prosty likier cytrynowy pochodzenia sycylijskiego.
1.Za pomocą obieraczki do warzyw usuwamy skórki z cytryn, razem z białą częścią. Wkładamy skórki do 3-litrowego słoiku z pokrywką. Pozostałe cytryny nie będą nam potrzebne.
2.Wlej alkohol na skórki, upewniając się, że wszystkie skórki są zanurzone. Zakręć pokrywkę słoika i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny.
3.Wyłóż sitko gazą i przelej alkohol z słoika przez sitko do dużego dzbanka. Wyrzuć skórki. Przecedź ponownie.
4.Wymieszaj wodę z cukrem pudrem w dużym rondlu. Ustaw na średnim ogniu i gotuj około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Wlej do alkoholu i wymieszaj.
5.Przelej do wysterylizowanych butelek i szczelnie zakręć. Przechowuj w temperaturze pokojowej. Podawaj schłodzone.
- około 4kg cytryn
- 4 szklanki czystego 95% alkoholu spożywczego
- 6 szklanek przefiltrowanej wody lub wody mineralnej
- 3 szklanki cukru pudru