Lemoniada z melonem
Orzeźwiający napój cytrynowy z dodatkiem świeżego melona. Świetny na gorące dni.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W małym rondelku wymieszaj startą skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Gotuj ok 5 minut. Przelej przez sitko i odstaw do ostudzenia.
2.W mikserze lub blenderze zmiksuj melon a następnie odcedź sok. Wymieszaj w dzbanku sok sok z melona i schłodzony syrop cytrynowy. Dobrze wymieszaj i włóż do lodówki do schłodzenia.
3.Przed podaniem dolej wodę wodę, wymieszaj i podawaj z lodem. Do szklanek dodaj plasterki cytryny i miętę do dekoracji.
Składniki
- 1 szklanka świeżego soku z cytryny
- starta skórka z 2 cytryn
- 1 mały melon, obrany, posiekany i pokrojony w kostkę
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki wody (zwykłej lub gazowanej)
- plasterki cytryny i gałązki świeżej mięty do dekoracji