Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

Orzeźwiający napój cytrynowy z sokiem z truskawek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku wlej 2 szklanki wody, wsyp cukier puder i pokrojone truskawki. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zaczną uwalniać kolor i lekko zmiękną (około 3 minut). Dodaj skórkę z cytryny. Odstaw na bok i ostudź. Truskawki będą nadal mięknąć i uwalniać kolor.

2.Wlej schłodzony syrop i truskawki na drobne sitko ustawione nad dzbanem lub miską. Grzbietem łyżki lub gumowej szpatułki lekko dociśnij owoce, aby wydobyć jak najwięcej soku.

3.Wlej sok z cytryny i 2.5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.

4.Lemoniadę podawaj z lodem. Można ją przechowywać w lodówce do 2 dni.


Składniki
  • 170g grubo posiekanych świeżych truskawek
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka z 2 cytryn, obrana w paski obieraczką do warzyw (bez białego miąższu)
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • woda
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Powiązane przepisy napojów

Lemoniada z melonem
10minut
3osoby
Lemoniada z melonem
Orzeźwiający napój cytrynowy z dodatkiem świeżego melona. Świetny na gorące dni.
Likier truskawkowy
30minut
20osób
Likier truskawkowy
Pyszny likier truskawkowy na bazie wódki z świeżo wyciskanym sokiem cytrynowym. Doskonały na przyjęcia oraz jako dodatek do deserów.
Lemoniada cytrynowa
5minut
4osoby
Lemoniada cytrynowa
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa. Idealna na upalne dni. Pozwala uzupełnić codzienną dawkę witaminy C oraz wspomaga trawienie.