Lemoniada truskawkowa
Orzeźwiający napój cytrynowy z sokiem z truskawek.
1.W rondelku wlej 2 szklanki wody, wsyp cukier puder i pokrojone truskawki. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zaczną uwalniać kolor i lekko zmiękną (około 3 minut). Dodaj skórkę z cytryny. Odstaw na bok i ostudź. Truskawki będą nadal mięknąć i uwalniać kolor.
2.Wlej schłodzony syrop i truskawki na drobne sitko ustawione nad dzbanem lub miską. Grzbietem łyżki lub gumowej szpatułki lekko dociśnij owoce, aby wydobyć jak najwięcej soku.
3.Wlej sok z cytryny i 2.5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
4.Lemoniadę podawaj z lodem. Można ją przechowywać w lodówce do 2 dni.
- 170g grubo posiekanych świeżych truskawek
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka z 2 cytryn, obrana w paski obieraczką do warzyw (bez białego miąższu)
- 1.5 szklanki cukru pudru
- woda