Mrożona herbata z kardamonem, śmietanką i wodą różaną

Mrożona herbata z kardamonem, śmietanką i wodą różaną

Pyszna blisko wschodnia mrożona czarna herbata, przyrządzona na bazie zielonego kardamonu z dodatkiem miodu i śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na małej patelni podsmaż strąki kardamonu na umiarkowanym ogniu, mieszając, przez około około 5 minut, aż będą bardzo aromatyczne i ich kolor zmieni się na złoty.

2.Przełóż kardamon do żaroodpornej miski. Dodaj torebki herbaty i wlej 8 filiżanek gorącej wody. Pozostaw na 15 minut.

3.Odcedź herbatę do innego naczynia i wymieszaj z miodem. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

4.Wlej herbatę do 8 szklanek wypełnionych lodem. Do każdej porcji wlej 1 i 1/2 łyżki śmietanki i 1 kroplę wody różanej.


Składniki
  • 60g zielonych strąków kardamonu
  • 12 torebek czarnej herbaty
  • 1/2 szklanki miodu
  • lód
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 8 kropli wody różanej
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy napojów

Likier Irish Cream
15minut
16osób
Likier Irish Cream
Obłędnie smaczny likier Irish Cream. Wspaniały deser oraz dodatek do kawy, lodów lub innych deserów. Jeżeli masz ochotę na odrobinę słodyczy połączonej z alkoholem whisky, to przepis ten jest w sam raz dla Ciebie.