Mrożona herbata z kardamonem, śmietanką i wodą różaną
Pyszna blisko wschodnia mrożona czarna herbata, przyrządzona na bazie zielonego kardamonu z dodatkiem miodu i śmietanki.
1.Na małej patelni podsmaż strąki kardamonu na umiarkowanym ogniu, mieszając, przez około około 5 minut, aż będą bardzo aromatyczne i ich kolor zmieni się na złoty.
2.Przełóż kardamon do żaroodpornej miski. Dodaj torebki herbaty i wlej 8 filiżanek gorącej wody. Pozostaw na 15 minut.
3.Odcedź herbatę do innego naczynia i wymieszaj z miodem. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
4.Wlej herbatę do 8 szklanek wypełnionych lodem. Do każdej porcji wlej 1 i 1/2 łyżki śmietanki i 1 kroplę wody różanej.
- 60g zielonych strąków kardamonu
- 12 torebek czarnej herbaty
- 1/2 szklanki miodu
- lód
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 8 kropli wody różanej