Kremowy pudding toffi
Pyszny kremowy deser w postaci puddingu z dodatkiem burbonu i toffi.
1.W dużym rondlu rozpuść masło. Dodaj brązowy cukier i gotuj na małym ogniu około 3 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie bulgotać.
2.Dodaj podgrzaną śmietanę i wymieszaj.
3.W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z solą. Dodaj 1/2 szklanki mleka i dobrze wymieszaj. Wlej mieszaninę skrobi kukurydzianej do rondla wraz z pozostałym mlekiem. Gotuj na umiarkowanym ogniu około 4 minut, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
4.Zdejmij z ognia, dodaj żółtka, 1 i 1/2 łyżeczki wanilii i burbon. Ponownie postaw budyń na ogniu i zagotuj, ciągle mieszając.
5.Zdejmij z ognia, wlej ocet. Budyń przecedź przez gęste sitko ustawione nad miseczką.
6.Wlej budyń do sześciu miseczek deserowych. Każdą z miseczek przykryj folią i wstaw do lodówki do schłodzenia, na co najmniej 3 godziny.
7.W schłodzonej misce ubij pozostałe 3/4 szklanki gęstej śmietany z pozostałą 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Udekoruj puddingi bitą śmietaną i kawałkami toffi. Podawaj do zjedzenia.
- 6 łyżek masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki gęstej śmietany, 1 i 1/4 szklanki lekko podgrzanej
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 3 duże żółtka
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżki burbonu
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki kawałków toffi, np. pokrojone batoniki lub cukierki