Mrożony napój czekoladowy
Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Zmiksuj mleko, śmietankę, kakao, cukier, wanilię i szczyptę soli w blenderze, aż składniki dobrze się połączą i cukier się rozpuści.
2.Dodaj lód i miksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji.
3.Przelej do szklanek, posyp wiórkami czekoladowymi i od razu podawaj.
Dodatkowe wskazówki:
Dodatkowo można dodać jeszcze około 1/4 szklanki czekolady lub likieru kawowego.
Składniki
- 1 szklanka pełnego mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki naturalnego niesłodzonego kakao w proszku
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 3/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- sól
- 2 szklanki kostek lodu
- 3 łyżki półsłodkie lub gorzkie wiórki czekoladowe (można wykorzystać tarkę lub obieraczkę do warzyw)