Mrożony napój czekoladowy

Mrożony napój czekoladowy

Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj mleko, śmietankę, kakao, cukier, wanilię i szczyptę soli w blenderze, aż składniki dobrze się połączą i cukier się rozpuści.

2.Dodaj lód i miksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji.

3.Przelej do szklanek, posyp wiórkami czekoladowymi i od razu podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Dodatkowo można dodać jeszcze około 1/4 szklanki czekolady lub likieru kawowego.

Składniki
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki naturalnego niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • sól
  • 2 szklanki kostek lodu
  • 3 łyżki półsłodkie lub gorzkie wiórki czekoladowe (można wykorzystać tarkę lub obieraczkę do warzyw)
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy deserów

Pudding waniliowy
30minut
2osoby
Pudding waniliowy
Przepis na pyszny, kremowy budyń waniliowy z dodatkiem owoców i orzechów.
Brownie z orzechami
1.5godziny
6osób
Brownie z orzechami
Pyszne ciasto brownie z czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. Świetne jako deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.
Kremowy pudding toffi
30minut
6osób
Kremowy pudding toffi
Pyszny kremowy deser w postaci puddingu z dodatkiem burbonu i toffi.
Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
15minut
4osoby
Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
Świetny deser w postaci puddingu z ciemnej czekolady i kakao, udekorowany bitą śmietaną oraz kandyzowanym imbirem.