Mrożony napój czekoladowy

Mrożony napój czekoladowy

Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj mleko, śmietankę, kakao, cukier, wanilię i szczyptę soli w blenderze, aż składniki dobrze się połączą i cukier się rozpuści.

2.Dodaj lód i miksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji.

3.Przelej do szklanek, posyp wiórkami czekoladowymi i od razu podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Dodatkowo można dodać jeszcze około 1/4 szklanki czekolady lub likieru kawowego.

Składniki
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki naturalnego niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • sól
  • 2 szklanki kostek lodu
  • 3 łyżki półsłodkie lub gorzkie wiórki czekoladowe (można wykorzystać tarkę lub obieraczkę do warzyw)
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy deserów

Pudding waniliowy
30minut
2osoby
Pudding waniliowy
Przepis na pyszny, kremowy budyń waniliowy z dodatkiem owoców i orzechów.
Brownie z orzechami
1.5godziny
6osób
Brownie z orzechami
Pyszne ciasto brownie z czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. Świetne jako deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.
Kremowy pudding toffi
30minut
6osób
Kremowy pudding toffi
Pyszny kremowy deser w postaci puddingu z dodatkiem burbonu i toffi.
Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
15minut
4osoby
Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
Świetny deser w postaci puddingu z ciemnej czekolady i kakao, udekorowany bitą śmietaną oraz kandyzowanym imbirem.