Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem

Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem

Świetny deser w postaci puddingu z ciemnej czekolady i kakao, udekorowany bitą śmietaną oraz kandyzowanym imbirem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średniej misce wymieszaj cukier, kakao, mąkę kukurydzianą i sól.

2.Do dużego rondla wlej mleko, śmietankę i wymieszaj z mieszanką kakaową. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż pudding zacznie bulgotać i zgęstnieje.

3.Zdejmij z ognia i dodaj kawałki gorzkiej czekolady i ekstrakt z wanilii. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj.

4.Wlej pudding do mniejszych miseczek i poczekaj aż ostygnie, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

5.Udekoruj każdy pudding bitą śmietaną i kandyzowanym imbirem. Podawaj deser.


Składniki
  • 1/2 szklanki cukru plus dodatkowo 1 łyżka
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 5 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 700ml mleka
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • lekko słodzona bita śmietana i pokrojony kandyzowany imbir, do podania
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy deserów

Ciasto kawowo-kakaowe
1.5godziny
6osób
Ciasto kawowo-kakaowe
Smaczne ciasto na bazie kawy i kakao. Prostu deser po obiedzie do kawki lub herbaty.
Mrożony napój czekoladowy
5minut
2osoby
Mrożony napój czekoladowy
Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.
Trufle czekoladowo-koniakowe
3godziny
8osób
Trufle czekoladowo-koniakowe
Pyszne trufle czekoladowe z dodatkiem koniaku, posypane kakao. Idealny pomysł na słodka przekąskę.