Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
Świetny deser w postaci puddingu z ciemnej czekolady i kakao, udekorowany bitą śmietaną oraz kandyzowanym imbirem.
1.W średniej misce wymieszaj cukier, kakao, mąkę kukurydzianą i sól.
2.Do dużego rondla wlej mleko, śmietankę i wymieszaj z mieszanką kakaową. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż pudding zacznie bulgotać i zgęstnieje.
3.Zdejmij z ognia i dodaj kawałki gorzkiej czekolady i ekstrakt z wanilii. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj.
4.Wlej pudding do mniejszych miseczek i poczekaj aż ostygnie, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
5.Udekoruj każdy pudding bitą śmietaną i kandyzowanym imbirem. Podawaj deser.
- 1/2 szklanki cukru plus dodatkowo 1 łyżka
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 5 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 700ml mleka
- 200ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- lekko słodzona bita śmietana i pokrojony kandyzowany imbir, do podania