Ciasto kawowo-kakaowe
Smaczne ciasto na bazie kawy i kakao. Prostu deser po obiedzie do kawki lub herbaty.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obficie posmaruj masłem blachę do ciasta. Blacha powinna mieć ok 22 cm po przekątnej. Wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem, a następnie blachę i jej boki delikatnie oprósz mąką.
2.Włóż zmiękczone masło i cukier puder do miski. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj je na gładką masę.
3.Jajka rozbij trzepaczką do jajek i wlej do masła, wymieszaj. Dodaj wanilię i sól.
4.Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiej przez drobne sitko i dodaj do zmieszanego masła z cukrem i jajkami. Wymieszaj.
5.Wlej kawę i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.
6.Wlej ciasto do przygotowanej blachy do pieczenia, rozprowadzając równomiernie gumową szpatułką. Włóż do piekarnika na środkowym poziomie i piecz ok 40 minut.
7.Po upieczeniu, pozostaw ciasto na 20 minut do ostygnięcia.
- 140g masła (zmiękczone) + więcej na blachę do pieczenia
- 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g mąki uniwersalnej + więcej na patelnię
- 70g niesłodzonego naturalnego proszku kakaowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 filiżanki parzonej dobrej jakości kawy, schłodzonej