Ciasto kawowo-kakaowe

Ciasto kawowo-kakaowe

Smaczne ciasto na bazie kawy i kakao. Prostu deser po obiedzie do kawki lub herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obficie posmaruj masłem blachę do ciasta. Blacha powinna mieć ok 22 cm po przekątnej. Wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem, a następnie blachę i jej boki delikatnie oprósz mąką.

2.Włóż zmiękczone masło i cukier puder do miski. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj je na gładką masę.

3.Jajka rozbij trzepaczką do jajek i wlej do masła, wymieszaj. Dodaj wanilię i sól.

4.Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiej przez drobne sitko i dodaj do zmieszanego masła z cukrem i jajkami. Wymieszaj.

5.Wlej kawę i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.

6.Wlej ciasto do przygotowanej blachy do pieczenia, rozprowadzając równomiernie gumową szpatułką. Włóż do piekarnika na środkowym poziomie i piecz ok 40 minut.

7.Po upieczeniu, pozostaw ciasto na 20 minut do ostygnięcia.


Składniki
  • 140g masła (zmiękczone) + więcej na blachę do pieczenia
  • 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200g mąki uniwersalnej + więcej na patelnię
  • 70g niesłodzonego naturalnego proszku kakaowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 filiżanki parzonej dobrej jakości kawy, schłodzonej
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Powiązane przepisy deserów

Mrożony napój czekoladowy
5minut
2osoby
Mrożony napój czekoladowy
Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.
Trufle czekoladowo-koniakowe
3godziny
8osób
Trufle czekoladowo-koniakowe
Pyszne trufle czekoladowe z dodatkiem koniaku, posypane kakao. Idealny pomysł na słodka przekąskę.