Affogato z kandyzowanymi migdałami

Affogato z kandyzowanymi migdałami

Świetny deser lodowy z kawą i likierem migdałowym, udekorowany kandyzowanymi migdałami i ciasteczkami. Szybki pomysł na przepyszny deser.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podsmaż migdały i cukier na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu od 5 do 6 minut, stale mieszając, aż cukier się rozpuści, zbrązowieje i pokryje migdały. Przełóż migdały na talerz wyłożony papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Posiekaj kandyzowane migdały na małe kawałki.

2.Rozdziel równomiernie lody do 4 schłodzonych miseczek lub szklanek.

3.Do każdej miseczki z loadami wlej po 1/4 szklanki kawy i 3/2 łyżeczki amaretto.

4.Równomiernie udekoruj pokruszonymi ciasteczkami amaretti i kandyzowanymi migdałami. Podawaj od razu do zjedzenia.


Składniki
  • 0,5 szklanki pokrojonych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 0,5l lodów waniliowych
  • 2 łyżki stołowe amaretto (likier migdałowy)
  • 8 ciasteczek amaretti, pokruszonych
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Podobne przepisy deserów

Pudding waniliowy
30minut
2osoby
Pudding waniliowy
Przepis na pyszny, kremowy budyń waniliowy z dodatkiem owoców i orzechów.
Ciasto kawowo-kakaowe
1.5godziny
6osób
Ciasto kawowo-kakaowe
Smaczne ciasto na bazie kawy i kakao. Prostu deser po obiedzie do kawki lub herbaty.
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
3.5godziny
6osób
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Pyszne i aromatyczne ciasto z pomarańczy i migdałów. Doskonały deser i dodatek do kawy lub herbaty.
Ciasteczka orzechowe
2godziny
5osób
Ciasteczka orzechowe
Szybki przepis na pyszne ciasteczka orzechowe w polewie czekoladowej. Prosty deser do kawy lub herbaty.