Ciasteczka orzechowe
Szybki przepis na pyszne ciasteczka orzechowe w polewie czekoladowej. Prosty deser do kawy lub herbaty.
1.Wszystkie orzechu zmiksować na bardzo drobno.
2.Do miksera dodać masło, mąkę i cukier i miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
3.Powstałe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
4.Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5.Wyjąć ciasto z lodówki i uformować z niego kulki o średnicy 2cm. Każdą z nich ułożyć na blasze i spłaszczyć widelcem.
6.Piec około 20 minut.
7.Rozpuścić czekoladę z łyżką masła na wolnym ogniu. i wymieszać. Upieczone ciasteczka polać polewą czekoladową.
- 50g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- 100g masła + łyżka masła do polewy
- 100g mąki pszennej
- 70g cukru
- 4 kostki gorzkiej czekolady