Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Szybki przepis na pyszne ciasteczka orzechowe w polewie czekoladowej. Prosty deser do kawy lub herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wszystkie orzechu zmiksować na bardzo drobno.

2.Do miksera dodać masło, mąkę i cukier i miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.

3.Powstałe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

4.Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5.Wyjąć ciasto z lodówki i uformować z niego kulki o średnicy 2cm. Każdą z nich ułożyć na blasze i spłaszczyć widelcem.

6.Piec około 20 minut.

7.Rozpuścić czekoladę z łyżką masła na wolnym ogniu. i wymieszać. Upieczone ciasteczka polać polewą czekoladową.


Składniki
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g migdałów
  • 100g masła + łyżka masła do polewy
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Powiązane przepisy deserów

Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
45minut
20osób
Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
Sposób na pyszny deser w postaci ciasteczek orzechowo-czekoladowych. Świetny deser, super dodatek do gorącej herbaty, kawy lub kako.
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
3.5godziny
6osób
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Pyszne i aromatyczne ciasto z pomarańczy i migdałów. Doskonały deser i dodatek do kawy lub herbaty.
Kruche ciasteczka kokosowe
1.5godziny
6osób
Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche, delikatne ciasteczka maślano-kokosowe z dodatkiem migdałów. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty,