Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
Sposób na pyszny deser w postaci ciasteczek orzechowo-czekoladowych. Świetny deser, super dodatek do gorącej herbaty, kawy lub kako.
1.Przygotuj 2 duże blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
2.W robocie kuchennym zmiel 2/3 szklanki orzechów laskowych na drobno, uważając, aby nie zamienić ich w masło orzechowe. Posiekaj na grubo pozostałą 1 szklankę orzechów laskowych.
3.W dużej misce wymieszaj olej, brązowy cukier, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wbij jajka. wsyp sól i sodę oczyszczoną. Energicznie ubijaj, aż do połączenia się składników.
4.Za pomocą elastycznej szpatułki delikatnie wymieszaj drobno zmielone orzechy laskowe, mąkę, posiekane orzechy laskowe i posiekaną czekoladę.
5.Podziel ciasto na małe porcję i uformuj z nich kulki. Powinieneś uzyskać około 20 kulek. Wstaw kulki do lodówki na 1 godzinę.
6.Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść kulki na blasze do pieczenia i delikatnie spłaszcz.
7.Piecz ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia, obracając w połowie czasu pieczenia. Po ostygnięciu, podawaj do zjedzenia.
- 1 i 2/3 szklanki orzechów laskowych, prażonych
- 3/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 2 duże żółtka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- ok. 250g mlecznej czekolady, posiekanej na kawałki