Brownie z orzechami

Brownie z orzechami

Pyszne ciasto brownie z czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. Świetne jako deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj szklane lub ceramiczne naczynie do pieczenia o wymiarach około 20 na 30 cm. Natrzyj delikatnie ścianki i dno olejem.

2.W rondelku rozpuść masło z posiekaną czekoladą na małym ogniu.

3.W małej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

4.W dużej misce za pomocą ręcznego miksera ubij jajka z cukrem na średnich obrotach. Dodaj wanilię i espresso, zmiksuj.

5.Dodaj mieszankę mąki i miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na średnich obrotach. Wsyp płatki czekolady i posiekane orzechy włoskie.

6.Wlej ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 1 godzinę. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój ciasto i podawaj.


Składniki
  • 450g masła
  • 680g posiekanej półsłodkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dużych jajek
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 170g płatków półsłodkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów włoskich, lekko uprażonych i grubo posiekanych
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Podobne przepisy deserów

Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
1godzina
4osoby
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.
Ciasto bananowe
1.5godziny
6osób
Ciasto bananowe
Prosty przepis na ciasto bananowe posypane cukrem pudrem.
Mrożony napój czekoladowy
5minut
2osoby
Mrożony napój czekoladowy
Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.
Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
45minut
20osób
Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
Sposób na pyszny deser w postaci ciasteczek orzechowo-czekoladowych. Świetny deser, super dodatek do gorącej herbaty, kawy lub kako.