Brownie z orzechami
Pyszne ciasto brownie z czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. Świetne jako deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj szklane lub ceramiczne naczynie do pieczenia o wymiarach około 20 na 30 cm. Natrzyj delikatnie ścianki i dno olejem.
2.W rondelku rozpuść masło z posiekaną czekoladą na małym ogniu.
3.W małej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
4.W dużej misce za pomocą ręcznego miksera ubij jajka z cukrem na średnich obrotach. Dodaj wanilię i espresso, zmiksuj.
5.Dodaj mieszankę mąki i miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na średnich obrotach. Wsyp płatki czekolady i posiekane orzechy włoskie.
6.Wlej ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 1 godzinę. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój ciasto i podawaj.
- 450g masła
- 680g posiekanej półsłodkiej czekolady
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 6 dużych jajek
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mocnego espresso
- 170g płatków półsłodkiej czekolady
- 1 szklanka orzechów włoskich, lekko uprażonych i grubo posiekanych