Ciasto bananowe
Prosty przepis na ciasto bananowe posypane cukrem pudrem.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2.Formę do chleba o wymiarach około 22 na 12 cm posmaruj masłem i posyp mąką.
3.W średniej misce wymieszaj 1 i 1/4 szklanki mąki z sodą oczyszczoną i solą. W innej misce wymieszaj jajka z olejem, cukrem i rozgniecionymi bananami. Dokładnie wymieszaj mieszankę bananową z mąką i sodą.
4.Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni, a wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta.
5.Po upieczeniu wyjmij formę do ostygnięcia na 15 minut, a następnie wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
6.Posyp wierzch cukrem pudrem, pokrój w plastry i podawaj.
- masło
- 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej plus więcej do posypania
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- cukier puder, do posypania