Pudding z mlecznej czekolady
Przepis na wyjątkowy, puszysty pudding, przyrządzany na bazie prawdziwej mlecznej czekolady. Pyszny poobiedni deser.
1.W średniej misce wymieszaj kakao w proszku, cukier i sól. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę i mąkę kukurydzianą na gładką masę.
2.Zagotuj mleko w rondelku na średnim ogniu. Wlej 3/4 szklanki gorącego mleka do kremowej masy. Wsyp mieszankę z kakao i energicznie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj mieszankę do pozostałego mleka. Gotuj jeszcze przez około minutę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę oraz ekstrakt waniliowy. Odstaw na 1 minutę, żeby czekolada się rozpuściła, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
3.Podziel mieszankę na sześć miseczek do serwowania i podawaj na ciepło. Jeśli wolisz schłodzony budyń, przykryj deser folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, ale nie dłużej niż 2 godziny.
- 1/2 szklanki kakao w proszku
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki pełnego mleka
- około 1 i 3/4 filiżanki czekolady mlecznej, drobno posiekanej (najlepiej Lindt)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego