Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Pyszne i aromatyczne ciasto z pomarańczy i migdałów. Doskonały deser i dodatek do kawy lub herbaty.
1.Umyj pomarańcze i zagotuj nieobrane w małej ilości wody przez około 2 godziny na małym ogniu. Pozwól im ostygnąć, a następnie obierz je, pokrój i usuń nasiona. Następnie zmiksuj pomarańcze w blenderze lub robocie kuchennym.
2.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Tortownicę posmaruj masłem i podsyp mąką.
3.Ubij jajka misce. Dodaj zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i puree z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
4.Wlej do tortownicy i piecz przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw ciasto jeszcze przez chwilę w piekarniku.
5.Wyjmij ciasto z piekarnika, schłódź, pokrój na kawałki i podawaj do zjedzenia.
Jako dodatek do tego ciasta doskonale nadaje się bita śmietana i owoce.
- 2 duże pomarańcze
- 6 dużych jajek
- 2 szklanki i 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 szklanka i 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło
- mąka