Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Pyszne i aromatyczne ciasto z pomarańczy i migdałów. Doskonały deser i dodatek do kawy lub herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Umyj pomarańcze i zagotuj nieobrane w małej ilości wody przez około 2 godziny na małym ogniu. Pozwól im ostygnąć, a następnie obierz je, pokrój i usuń nasiona. Następnie zmiksuj pomarańcze w blenderze lub robocie kuchennym.

2.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Tortownicę posmaruj masłem i podsyp mąką.

3.Ubij jajka misce. Dodaj zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i puree z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.

4.Wlej do tortownicy i piecz przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw ciasto jeszcze przez chwilę w piekarniku.

5.Wyjmij ciasto z piekarnika, schłódź, pokrój na kawałki i podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Jako dodatek do tego ciasta doskonale nadaje się bita śmietana i owoce.

Składniki
  • 2 duże pomarańcze
  • 6 dużych jajek
  • 2 szklanki i 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 szklanka i 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło
  • mąka
"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów." Sophia Loren

Powiązane przepisy deserów

Ciasteczka orzechowe
2godziny
5osób
Ciasteczka orzechowe
Szybki przepis na pyszne ciasteczka orzechowe w polewie czekoladowej. Prosty deser do kawy lub herbaty.
Kruche ciasteczka kokosowe
1.5godziny
6osób
Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche, delikatne ciasteczka maślano-kokosowe z dodatkiem migdałów. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty,