Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche, delikatne ciasteczka maślano-kokosowe z dodatkiem migdałów. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty,
1.Wymieszaj zmielone migdały, kokos oraz mąkę i odłóż na bok.
2.W mikserze, na średnich obrotach, wymieszaj masło, aż będzie miękkie i kremowe, ale się nie rozpuści. Dosyp sól i cukier puder i dalej mieszaj na średnio-niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą.
3.Zmniejsz prędkość do niskiej i dodaj jajko; mieszaj do połączenia. Wsyp mieszankę mąki z migdałami i kokosem i mieszaj za pomocą końcówki do mieszania ciasta. Gdy składniki dobrze się wymieszają, zatrzymaj mikser i podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdą część na grubość około 3-4 mm i przełóż rozwałkowane ciasto z jednej i drugiej strony pergaminem. Włóż do lodówki na ok 60 minut.
4.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
5.Wyjmij ciasto z lodówki i oderwij górną warstwę pergaminu. Wytnij kształty ciasteczek (może być dowolna ulubiona forma). Zbierz pozostałe ciasto i jeszcze raz rozwałkuj, a następnie wytnij kształty.
6.Połóż ciasteczka na blachę do pieczenia, tak żeby nie stykały się ze sobą. Piecz, aż ciasteczka będą jasnozłote na brzegach (ok. 8 do 10 minut), w połowie pieczenia możesz obrócić blachę w piekarniku, tak aby wszystkie ciasteczka były równo przypieczone.
7.Po upieczeniu wyjmij blachę i odstaw, aż ostygnie (około 10 minut), a następnie przenieś ciasteczka na talerz i podawaj do zjedzenia.
- 70g posiekanego kokosa (niesłodzonego )
- 70g drobno zmielonych migdałów
- 280g mąki uniwersalnej
- 280g niesolonego masła, zmiękczonego w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 140g cukru pudru
- 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)