Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche, delikatne ciasteczka maślano-kokosowe z dodatkiem migdałów. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty,

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj zmielone migdały, kokos oraz mąkę i odłóż na bok.

2.W mikserze, na średnich obrotach, wymieszaj masło, aż będzie miękkie i kremowe, ale się nie rozpuści. Dosyp sól i cukier puder i dalej mieszaj na średnio-niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą.

3.Zmniejsz prędkość do niskiej i dodaj jajko; mieszaj do połączenia. Wsyp mieszankę mąki z migdałami i kokosem i mieszaj za pomocą końcówki do mieszania ciasta. Gdy składniki dobrze się wymieszają, zatrzymaj mikser i podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdą część na grubość około 3-4 mm i przełóż rozwałkowane ciasto z jednej i drugiej strony pergaminem. Włóż do lodówki na ok 60 minut.

4.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

5.Wyjmij ciasto z lodówki i oderwij górną warstwę pergaminu. Wytnij kształty ciasteczek (może być dowolna ulubiona forma). Zbierz pozostałe ciasto i jeszcze raz rozwałkuj, a następnie wytnij kształty.

6.Połóż ciasteczka na blachę do pieczenia, tak żeby nie stykały się ze sobą. Piecz, aż ciasteczka będą jasnozłote na brzegach (ok. 8 do 10 minut), w połowie pieczenia możesz obrócić blachę w piekarniku, tak aby wszystkie ciasteczka były równo przypieczone.

7.Po upieczeniu wyjmij blachę i odstaw, aż ostygnie (około 10 minut), a następnie przenieś ciasteczka na talerz i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 70g posiekanego kokosa (niesłodzonego )
  • 70g drobno zmielonych migdałów
  • 280g mąki uniwersalnej
  • 280g niesolonego masła, zmiękczonego w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140g cukru pudru
  • 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy deserów

Pudding waniliowy
30minut
2osoby
Pudding waniliowy
Przepis na pyszny, kremowy budyń waniliowy z dodatkiem owoców i orzechów.
Affogato z kandyzowanymi migdałami
30minut
4osoby
Affogato z kandyzowanymi migdałami
Świetny deser lodowy z kawą i likierem migdałowym, udekorowany kandyzowanymi migdałami i ciasteczkami. Szybki pomysł na przepyszny deser.
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
3.5godziny
6osób
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Pyszne i aromatyczne ciasto z pomarańczy i migdałów. Doskonały deser i dodatek do kawy lub herbaty.
Ciasteczka orzechowe
2godziny
5osób
Ciasteczka orzechowe
Szybki przepis na pyszne ciasteczka orzechowe w polewie czekoladowej. Prosty deser do kawy lub herbaty.