Trufle czekoladowo-koniakowe

Trufle czekoladowo-koniakowe

Pyszne trufle czekoladowe z dodatkiem koniaku, posypane kakao. Idealny pomysł na słodka przekąskę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondelku zagotuj śmietankę na średnim ogniu.

2.Włóż kawałki czekolady do dużej miski i polej ją gorącą śmietanką. Wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, aż masa będzie gładka. Dodaj masło. Wymieszaj ekstrakt z wanilii i koniak. Przykryj folią i wstaw do lodówki na w godziny, aż masa stwardnieje.

3.Wsyp kakao do miski. Mieszankę czekoladową wyjmij z lodówki i za pomocą rąk zwilżonych zimną wodą lub dwiema łyżeczkami uformuj kulki o średnicy 2,5 cm. Obtocz trufle w proszku kakaowym. Umieścić po kilka na raz w sitku i delikatnie wstrząśnij, aby usunąć nadmiar kakao. Odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut przed podaniem.


Składniki
  • 500g półsłodkiej czekolady (60-65%), drobno posiekanej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła, zmiękczone
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kakao w proszku, do posypania
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Podobne przepisy deserów

Brownie z orzechami
1.5godziny
6osób
Brownie z orzechami
Pyszne ciasto brownie z czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. Świetne jako deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.
Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
15minut
4osoby
Pudding z ciemnej czekolady z kandyzowanym imbirem
Świetny deser w postaci puddingu z ciemnej czekolady i kakao, udekorowany bitą śmietaną oraz kandyzowanym imbirem.
Ciasto kawowo-kakaowe
1.5godziny
6osób
Ciasto kawowo-kakaowe
Smaczne ciasto na bazie kawy i kakao. Prostu deser po obiedzie do kawki lub herbaty.
Mrożony napój czekoladowy
5minut
2osoby
Mrożony napój czekoladowy
Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.