Trufle czekoladowo-koniakowe

Trufle czekoladowo-koniakowe

Pyszne trufle czekoladowe z dodatkiem koniaku, posypane kakao. Idealny pomysł na słodka przekąskę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondelku zagotuj śmietankę na średnim ogniu.

2.Włóż kawałki czekolady do dużej miski i polej ją gorącą śmietanką. Wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, aż masa będzie gładka. Dodaj masło. Wymieszaj ekstrakt z wanilii i koniak. Przykryj folią i wstaw do lodówki na w godziny, aż masa stwardnieje.

3.Wsyp kakao do miski. Mieszankę czekoladową wyjmij z lodówki i za pomocą rąk zwilżonych zimną wodą lub dwiema łyżeczkami uformuj kulki o średnicy 2,5 cm. Obtocz trufle w proszku kakaowym. Umieścić po kilka na raz w sitku i delikatnie wstrząśnij, aby usunąć nadmiar kakao. Odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut przed podaniem.


Składniki
  • 500g półsłodkiej czekolady (60-65%), drobno posiekanej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła, zmiękczone
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kakao w proszku, do posypania
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Powiązane przepisy deserów

Torcik czekoladowy
2godziny
8osób
Torcik czekoladowy
Pyszny torcik czekoladowy z wiśniami i galaretką wiśniową. Nic dodać, nic ująć. Po prostu pycha!