Trufle czekoladowo-koniakowe
Pyszne trufle czekoladowe z dodatkiem koniaku, posypane kakao. Idealny pomysł na słodka przekąskę.
1.W małym rondelku zagotuj śmietankę na średnim ogniu.
2.Włóż kawałki czekolady do dużej miski i polej ją gorącą śmietanką. Wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, aż masa będzie gładka. Dodaj masło. Wymieszaj ekstrakt z wanilii i koniak. Przykryj folią i wstaw do lodówki na w godziny, aż masa stwardnieje.
3.Wsyp kakao do miski. Mieszankę czekoladową wyjmij z lodówki i za pomocą rąk zwilżonych zimną wodą lub dwiema łyżeczkami uformuj kulki o średnicy 2,5 cm. Obtocz trufle w proszku kakaowym. Umieścić po kilka na raz w sitku i delikatnie wstrząśnij, aby usunąć nadmiar kakao. Odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut przed podaniem.
- 500g półsłodkiej czekolady (60-65%), drobno posiekanej
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła, zmiękczone
- 2 łyżki koniaku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kakao w proszku, do posypania