Bananowe ciasto z kremem
Przepyszne ciasto bananowe z kremem waniliowo-śmietankowym.
1.W robocie kuchennym zmiksuj mąkę, cukier puder i 1/8 łyżeczki soli. Dodaj masło i zmiksuj.
2.W misce połącz śmietanę kremówkę i ocet, a następnie wlej do robota kuchennego i zmiksuj.
3.Na posypanej mąką powierzchni zagnieć ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię i schłódź przez 30 minut.
4.Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Włóż do okrągłej formy, usuń nadmiar z brzegów. Włóż do lodówki do schłodzenia.
5.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz przez około 30 - 35 minut aż ciasto będzie złociste. Wyjmij ciasto, pozostaw na kilka minut, a następnie posmaruj dno i boki konfiturą morelową.
6.W misce wymieszaj 1/4 szklanki mleka, żółtka i wanilię. W rondlu wymieszaj cukier puder, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj pozostałe 1 i 3/4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Dodaj masło i mieszaj na umiarkowanym ogniu od 2 do 3 minut.
7.Zdejmij z ognia i dodaj około połowy do masy jajecznej. Umieść mieszaninę w rondlu i gotuj na umiarkowanie dużym ogniu około 3 minut, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przecedzić przez gęste sitko ustawione nad miseczką i dodać 2 łyżki rumu. Wstaw krem do lodówki do schłodzenia.
8.W małej misce zalej zimną wodą żelatynę; odstaw. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i podgrzej przez 15 sekund na wysokiej temperaturze. Wyjmij i schłodź.
9.W misce ubij śmietanę z drobnym cukrem, pozostałą 1 łyżką rumu i roztopioną żelatyną. Na cieście ułóż banany, tak aby plasterki na siebie nachodziły. Na wierzch wyłóż równomiernie schłodzony krem. Następnie rozsmaruj bitą śmietanę.
10.Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Udekoruj wiórkami czekolady.
- 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
- 120g masła, schłodzone
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 3 łyżki konfitury morelowej
- 2 szklanki mleka
- 3 duże żółtka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki niesolonego masła
- 3 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka gęstej śmietany, schłodzonej
- 2 łyżki bardzo drobnego cukru
- 3 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki
- wiórki czekolady do dekoracji