Bananowe ciasto z kremem

Bananowe ciasto z kremem

Przepyszne ciasto bananowe z kremem waniliowo-śmietankowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym zmiksuj mąkę, cukier puder i 1/8 łyżeczki soli. Dodaj masło i zmiksuj.

2.W misce połącz śmietanę kremówkę i ocet, a następnie wlej do robota kuchennego i zmiksuj.

3.Na posypanej mąką powierzchni zagnieć ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię i schłódź przez 30 minut.

4.Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Włóż do okrągłej formy, usuń nadmiar z brzegów. Włóż do lodówki do schłodzenia.

5.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz przez około 30 - 35 minut aż ciasto będzie złociste. Wyjmij ciasto, pozostaw na kilka minut, a następnie posmaruj dno i boki konfiturą morelową.

6.W misce wymieszaj 1/4 szklanki mleka, żółtka i wanilię. W rondlu wymieszaj cukier puder, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj pozostałe 1 i 3/4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Dodaj masło i mieszaj na umiarkowanym ogniu od 2 do 3 minut.

7.Zdejmij z ognia i dodaj około połowy do masy jajecznej. Umieść mieszaninę w rondlu i gotuj na umiarkowanie dużym ogniu około 3 minut, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przecedzić przez gęste sitko ustawione nad miseczką i dodać 2 łyżki rumu. Wstaw krem do lodówki do schłodzenia.

8.W małej misce zalej zimną wodą żelatynę; odstaw. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i podgrzej przez 15 sekund na wysokiej temperaturze. Wyjmij i schłodź.

9.W misce ubij śmietanę z drobnym cukrem, pozostałą 1 łyżką rumu i roztopioną żelatyną. Na cieście ułóż banany, tak aby plasterki na siebie nachodziły. Na wierzch wyłóż równomiernie schłodzony krem. Następnie rozsmaruj bitą śmietanę.

10.Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Udekoruj wiórkami czekolady.


Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • 120g masła, schłodzone
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 duże żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka gęstej śmietany, schłodzonej
  • 2 łyżki bardzo drobnego cukru
  • 3 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki
  • wiórki czekolady do dekoracji
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy deserów

Smoothie bananowo-migdałowe
5minut
1osoba
Smoothie bananowo-migdałowe
Gęsty i aromatyczny koktajl na bazie bananów, daktyli, masła migdałowego i mleka owsianego. Szybki sposób na pyszny deser.
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
1godzina
4osoby
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.
Ciasto bananowe
1.5godziny
6osób
Ciasto bananowe
Prosty przepis na ciasto bananowe posypane cukrem pudrem.
Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
2godziny
12osób
Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
Przepis na pyszny, domowy, letni torcik owocowy z galaretką, biszkoptem i masą budyniową