Truskawki w czekoladzie
Truskawki w czekoladzie, to pyszny, słodki deser idealny na przyjęcia lub romantyczną randkę.
1.Do metalowej miseczki lub kubku wsyp kawałki czekolady, dodaj olej i postaw nad gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając.
2.Każdą z umytych i wysuszonych truskawek zamaczaj do ok 2/3 wysokości w czekoladzie, obracając. Po wyjęciu owocu, strzep nadmiar i odstaw na talerz. Jeżeli czekolada za bardzo zgęstnieje, postaw miskę ponownie nad gotującą się wodą.
3.Odstaw truskawki w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie wstaw do lodówki, aż czekolada zgęstnieje (wystarczy ok. 20 - 30 minut ). Podawaj owoce do zjedzenia.
Deser najlepiej przygotowywać w sezonie truskawkowym, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek.
- 0.5 kg średniej wielkości dojrzałych świeżych truskawek, wypłukanych i wysuszonych
- 85g słodkiej lub gorzkiej czekolady, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego (rzepakowy lub z pestek winogron)