Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie, to pyszny, słodki deser idealny na przyjęcia lub romantyczną randkę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do metalowej miseczki lub kubku wsyp kawałki czekolady, dodaj olej i postaw nad gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając.

2.Każdą z umytych i wysuszonych truskawek zamaczaj do ok 2/3 wysokości w czekoladzie, obracając. Po wyjęciu owocu, strzep nadmiar i odstaw na talerz. Jeżeli czekolada za bardzo zgęstnieje, postaw miskę ponownie nad gotującą się wodą.

3.Odstaw truskawki w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie wstaw do lodówki, aż czekolada zgęstnieje (wystarczy ok. 20 - 30 minut ). Podawaj owoce do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Deser najlepiej przygotowywać w sezonie truskawkowym, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek.

Składniki
  • 0.5 kg średniej wielkości dojrzałych świeżych truskawek, wypłukanych i wysuszonych
  • 85g słodkiej lub gorzkiej czekolady, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego (rzepakowy lub z pestek winogron)
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy deserów

Brownie z orzechami
1.5godziny
6osób
Brownie z orzechami
Pyszne ciasto brownie z czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. Świetne jako deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.
Mrożony napój czekoladowy
5minut
2osoby
Mrożony napój czekoladowy
Przepis na pyszne skrzyżowanie koktajlu mlecznego i slushie. Orzeźwiający letni deser.
Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
45minut
20osób
Ciasteczka z czekoladą z orzechami laskowymi
Sposób na pyszny deser w postaci ciasteczek orzechowo-czekoladowych. Świetny deser, super dodatek do gorącej herbaty, kawy lub kako.
Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
2godziny
12osób
Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
Przepis na pyszny, domowy, letni torcik owocowy z galaretką, biszkoptem i masą budyniową