Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie, to pyszny, słodki deser idealny na przyjęcia lub romantyczną randkę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do metalowej miseczki lub kubku wsyp kawałki czekolady, dodaj olej i postaw nad gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając.

2.Każdą z umytych i wysuszonych truskawek zamaczaj do ok 2/3 wysokości w czekoladzie, obracając. Po wyjęciu owocu, strzep nadmiar i odstaw na talerz. Jeżeli czekolada za bardzo zgęstnieje, postaw miskę ponownie nad gotującą się wodą.

3.Odstaw truskawki w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie wstaw do lodówki, aż czekolada zgęstnieje (wystarczy ok. 20 - 30 minut ). Podawaj owoce do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Deser najlepiej przygotowywać w sezonie truskawkowym, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek.

Składniki
  • 0.5 kg średniej wielkości dojrzałych świeżych truskawek, wypłukanych i wysuszonych
  • 85g słodkiej lub gorzkiej czekolady, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego (rzepakowy lub z pestek winogron)
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Powiązane przepisy deserów

Trufle czekoladowo-koniakowe
3godziny
8osób
Trufle czekoladowo-koniakowe
Pyszne trufle czekoladowe z dodatkiem koniaku, posypane kakao. Idealny pomysł na słodka przekąskę.
Torcik czekoladowy
2godziny
8osób
Torcik czekoladowy
Pyszny torcik czekoladowy z wiśniami i galaretką wiśniową. Nic dodać, nic ująć. Po prostu pycha!
Jagody z syropem waniliowym
15minut
6osób
Jagody z syropem waniliowym
Niezwykle prosty i zdrowy deser owocowy, polany odrobiną syropu waniliowego. Super alternatywa do niezdrowych batoników.
Letni torcik z truskawkami i galaretką
1.5godziny
6osób
Letni torcik z truskawkami i galaretką
Przepis na pyszny letni torcik z biszkoptem, truskawkami i galaretką, przekładany masą z serka mascarpone. Mniam!