Surówka z buraka, pasternaka i rzodkiewki

Surówka z buraka, pasternaka i rzodkiewki

Przepis na zdrową surówkę z buraków, rzodkiewki i pasternaka z dodatkiem sosu na bazie soku z cytryny, pomarańczy i miodu. Pyszny dodatek do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Drobno zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny tak aby z obu uzyskać po 2 łyżki skórki. Wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny.

2.W dużej misce wymieszaj skórki z pomarańczy i cytryny, sok z cytryny, szalotkę, miód i 1 łyżeczkę soli. Odstaw na około 10 minut, aby szalotka zmiękła. Wolnym strumieniem wlej oliwę i dodaj sporą szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

3.Wsyp pokrojone buraki, pasternak, rzodkiewki i szczypiorek i dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby dodatkowym sokiem z cytryny lub miodem.

4.Podawaj od razu, aby uzyskać chrupiącą surówkę lub odstaw na 2 godziny, aby buraki nieco zmiękły.


Składniki
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 średnia cytryna
  • 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 średnie buraki, obrane, pokrojone w słupki
  • 1 średni pasternak, obrany i pokrojony w słupki
  • 5 średnich rzodkiewek, przyciętych i pokrojonych w słupki
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer