Surówka z buraka, pasternaka i rzodkiewki
Przepis na zdrową surówkę z buraków, rzodkiewki i pasternaka z dodatkiem sosu na bazie soku z cytryny, pomarańczy i miodu. Pyszny dodatek do obiadu.
1.Drobno zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny tak aby z obu uzyskać po 2 łyżki skórki. Wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny.
2.W dużej misce wymieszaj skórki z pomarańczy i cytryny, sok z cytryny, szalotkę, miód i 1 łyżeczkę soli. Odstaw na około 10 minut, aby szalotka zmiękła. Wolnym strumieniem wlej oliwę i dodaj sporą szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
3.Wsyp pokrojone buraki, pasternak, rzodkiewki i szczypiorek i dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby dodatkowym sokiem z cytryny lub miodem.
4.Podawaj od razu, aby uzyskać chrupiącą surówkę lub odstaw na 2 godziny, aby buraki nieco zmiękły.
- 1 mała pomarańcza
- 1 średnia cytryna
- 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 średnie buraki, obrane, pokrojone w słupki
- 1 średni pasternak, obrany i pokrojony w słupki
- 5 średnich rzodkiewek, przyciętych i pokrojonych w słupki
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól