Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Szybka i łatwa sałatka z kapusty. Idealny dodatek do dań obiadowych, kanapek, tacos i inne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i chili; odłożyć na bok.

2.Zagotuj sok z cytryny, nasiona gorczycy i sól w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

3.Zdejmij z ognia i wlej do miski z warzywami i wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

4.Przed podaniem wymieszaj z pietruszką.


Składniki
  • 4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 szklanka zapałek marchewki
  • 1 mała czerwona papryczka chili, bez pestek i żeberek, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy surówek

Surówka z kapusty po tajsku
15minut
4osoby
Surówka z kapusty po tajsku
Szybka sałatka w stylu azjatyckim. Pełna smaku dzięki dużej ilości świeżych ziół i dodatku sosu limonkowo-rybnego. Najlepiej podawać z grillowanymi piersiami z kurczaka po tajsku lub smażonym łososiem.
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
15minut
4osoby
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
Pyszna surówka na bazie kapusty i marchewki z dodatkiem mięty i miodu oraz z migdałami. Świetny dodatek do różnych dań mięsnych.