Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem

Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem

Pyszna surówka na bazie kapusty i marchewki z dodatkiem mięty i miodu oraz z migdałami. Świetny dodatek do różnych dań mięsnych.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż żurawinę do małej miski i zalej gorącą wodą. Moczyć przez 10 minut. Odcedź i osusz.

2.W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, miód, kminek, pieprz cayenne i 3/4 łyżeczki soli. Podczas mieszania powoli wlej oliwę z oliwek.

3.Dodaj kapustę, marchew, żurawinę, miętę i połowę orzechów, a następnie dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

4.Podawaj surówkę posypaną pozostałymi orzechami.


Składniki
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 i 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w cienkie słupki
  • 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki listków mięty
  • 1/4 szklanki pokrojonych migdałów, lekko podpieczonych
  • sól
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf

Podobne przepisy surówek

Surówka z kapusty po tajsku
15minut
4osoby
Surówka z kapusty po tajsku
Szybka sałatka w stylu azjatyckim. Pełna smaku dzięki dużej ilości świeżych ziół i dodatku sosu limonkowo-rybnego. Najlepiej podawać z grillowanymi piersiami z kurczaka po tajsku lub smażonym łososiem.