Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
Pyszna surówka na bazie kapusty i marchewki z dodatkiem mięty i miodu oraz z migdałami. Świetny dodatek do różnych dań mięsnych.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż żurawinę do małej miski i zalej gorącą wodą. Moczyć przez 10 minut. Odcedź i osusz.
2.W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, miód, kminek, pieprz cayenne i 3/4 łyżeczki soli. Podczas mieszania powoli wlej oliwę z oliwek.
3.Dodaj kapustę, marchew, żurawinę, miętę i połowę orzechów, a następnie dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
4.Podawaj surówkę posypaną pozostałymi orzechami.
Składniki
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 i 1/4 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w cienkie słupki
- 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki listków mięty
- 1/4 szklanki pokrojonych migdałów, lekko podpieczonych
- sól