Surówka z kapusty i jarmużu z dressingiem drożdżowym

Surówka z kapusty i jarmużu z dressingiem drożdżowym

Pyszna i zdrowa surówka na bazie kapusty i jarmużu, polana dressingiem z płatków drożdżowych, octu jabłkowego, soku z cytrynu i olejów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni podpiecz płatki drożdżowe na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż będą pachnące i lekko zrumienione, wystarczy około 5 minut.

2.Przesyp drożdże do blendera. Dodaj czosnek, ocet jabłkowy, sok z cytryny i wodę i zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.

3.Przy włączonej maszynie dolewaj powoli oliwę i olej z pestek winogron. Dopraw solą.

4.W misce wymieszaj kapustę i jarmuż. Polej dressingiem drożdżowym i wymieszaj. Dopraw solą i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Dressing można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Składniki
  • 2/3 szklanki i 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka stołowa i 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/ 4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • drobna sól morska
  • 1/2 średniej zielonej kapusty, wydrążonej i bardzo cienko pokrojonej
  • 1 średni pęczek jarmużu, odkrojone łodyżki, liście bardzo cienko pokrojone
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy surówek

Surówka z kapusty po tajsku
15minut
4osoby
Surówka z kapusty po tajsku
Szybka sałatka w stylu azjatyckim. Pełna smaku dzięki dużej ilości świeżych ziół i dodatku sosu limonkowo-rybnego. Najlepiej podawać z grillowanymi piersiami z kurczaka po tajsku lub smażonym łososiem.
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
15minut
4osoby
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
Pyszna surówka na bazie kapusty i marchewki z dodatkiem mięty i miodu oraz z migdałami. Świetny dodatek do różnych dań mięsnych.