Surówka z kapusty i jarmużu z dressingiem drożdżowym
Pyszna i zdrowa surówka na bazie kapusty i jarmużu, polana dressingiem z płatków drożdżowych, octu jabłkowego, soku z cytrynu i olejów.
1.Na patelni podpiecz płatki drożdżowe na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż będą pachnące i lekko zrumienione, wystarczy około 5 minut.
2.Przesyp drożdże do blendera. Dodaj czosnek, ocet jabłkowy, sok z cytryny i wodę i zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.
3.Przy włączonej maszynie dolewaj powoli oliwę i olej z pestek winogron. Dopraw solą.
4.W misce wymieszaj kapustę i jarmuż. Polej dressingiem drożdżowym i wymieszaj. Dopraw solą i podawaj.
Dressing można przechowywać w lodówce do 3 dni.
- 2/3 szklanki i 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżka stołowa i 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 1/ 4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- drobna sól morska
- 1/2 średniej zielonej kapusty, wydrążonej i bardzo cienko pokrojonej
- 1 średni pęczek jarmużu, odkrojone łodyżki, liście bardzo cienko pokrojone