Surówka z jabłek i kopru włoskiego

Surówka z jabłek i kopru włoskiego

Pyszna surówka przyrządzona z jabłek i kopru włoskiego, z dodatkiem cebuli i pietruszki. Zdrowy dodatek do obiadu lub lunchu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój jabłka i koper włoski na pałeczki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki.

2.Wlej sok z cytryny do dużej miski. Włóż pokrojone jabłko i dokładnie wymieszaj w soku z cytryny.

3.Wrzuć wszystkie pozostałe składniki i jeszcze raz wymieszaj.

4.Odstaw na co najmniej 20 minut w temperaturze pokojowej.

5.Dopraw sola i pieprzem do smaku i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 jabłka
  • 2 małe główki kopru włoskiego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy surówek

Surówka z koprem włoskim, grejpfrutem i pistacjami
30minut
4osoby
Surówka z koprem włoskim, grejpfrutem i pistacjami
Szybka i prosta surówka z kopru włoskiego i grejpfruta z dodatkiem pistacji, Ciekawa alternatywa do tradycyjnych obiadowych surówek. Warto spróbować.