Surówka z jabłek i kopru włoskiego
Pyszna surówka przyrządzona z jabłek i kopru włoskiego, z dodatkiem cebuli i pietruszki. Zdrowy dodatek do obiadu lub lunchu.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Pokrój jabłka i koper włoski na pałeczki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki.
2.Wlej sok z cytryny do dużej miski. Włóż pokrojone jabłko i dokładnie wymieszaj w soku z cytryny.
3.Wrzuć wszystkie pozostałe składniki i jeszcze raz wymieszaj.
4.Odstaw na co najmniej 20 minut w temperaturze pokojowej.
5.Dopraw sola i pieprzem do smaku i podawaj do zjedzenia.
Składniki
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3 jabłka
- 2 małe główki kopru włoskiego
- 1 mała czerwona cebula
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz do smaku