Surówka z koprem włoskim, grejpfrutem i pistacjami

Surówka z koprem włoskim, grejpfrutem i pistacjami

Szybka i prosta surówka z kopru włoskiego i grejpfruta z dodatkiem pistacji, Ciekawa alternatywa do tradycyjnych obiadowych surówek. Warto spróbować.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużej misce wymieszaj oliwę i ocet. Dodaj pokrojony na cienko koper włoski i połowę pistacji. Drobno posiekaj liście z kopru i dodaj połowę do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

2.Obierz grejpfrut i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj doi sałatki i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

3.Posyp surówkę resztą orzechów i pozostałymi liśćmi kopru. Dopraw szczyptą soli i skrop odrobiną oliwy. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  • 2 duże bulwy kopru włoskiego z liśćmi, przycięte, przekrojone wzdłuż na pół, wydrążone i bardzo cienko pokrojone
  • 1/3 szklanka łuskanych niesolonych pistacji, lekko prażonych i grubo posiekanych
  • 1 duży różowy grejpfrut
  • świeżo starty na grubo czarny pieprz
  • sól
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau

Podobne przepisy surówek

Surówka z jabłek i kopru włoskiego
10minut
2osoby
Surówka z jabłek i kopru włoskiego
Pyszna surówka przyrządzona z jabłek i kopru włoskiego, z dodatkiem cebuli i pietruszki. Zdrowy dodatek do obiadu lub lunchu.