Surówka z koprem włoskim, grejpfrutem i pistacjami
Szybka i prosta surówka z kopru włoskiego i grejpfruta z dodatkiem pistacji, Ciekawa alternatywa do tradycyjnych obiadowych surówek. Warto spróbować.
1.W dużej misce wymieszaj oliwę i ocet. Dodaj pokrojony na cienko koper włoski i połowę pistacji. Drobno posiekaj liście z kopru i dodaj połowę do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
2.Obierz grejpfrut i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj doi sałatki i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
3.Posyp surówkę resztą orzechów i pozostałymi liśćmi kopru. Dopraw szczyptą soli i skrop odrobiną oliwy. Podawaj do zjedzenia.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- 2 duże bulwy kopru włoskiego z liśćmi, przycięte, przekrojone wzdłuż na pół, wydrążone i bardzo cienko pokrojone
- 1/3 szklanka łuskanych niesolonych pistacji, lekko prażonych i grubo posiekanych
- 1 duży różowy grejpfrut
- świeżo starty na grubo czarny pieprz
- sól