Surówka z kapusty i jabłka z dressingiem musztardowym

Surówka z kapusty i jabłka z dressingiem musztardowym

Zielona kapusta, chrupiące jabłka i dwa rodzaje musztardy sprawiają, że ten prosty przepis na surówkę jest bardzo smaczny,

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj musztardy, ocet i cukier w małej miseczce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2.Wymieszaj posiekaną kapustę, jabłka i szalotki w dużej misce. Zalej dressingiem musztardowym i delikatnie wymieszaj.

3.Skosztuj i w razie potrzeby dopraw. Przed podaniem odstaw na co najmniej 30 minut.


Składniki
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g zielonej kapusty, posiekanej
  • 2 chrupiąca jabłka, pokrojone w zapałki
  • 3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Podobne przepisy surówek

Surówka z kapusty po tajsku
15minut
4osoby
Surówka z kapusty po tajsku
Szybka sałatka w stylu azjatyckim. Pełna smaku dzięki dużej ilości świeżych ziół i dodatku sosu limonkowo-rybnego. Najlepiej podawać z grillowanymi piersiami z kurczaka po tajsku lub smażonym łososiem.
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
15minut
4osoby
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
Pyszna surówka na bazie kapusty i marchewki z dodatkiem mięty i miodu oraz z migdałami. Świetny dodatek do różnych dań mięsnych.
Surówka z selera i jabłka z pecorino, pietruszką i orzeszkami pinii
15minut
6osób
Surówka z selera i jabłka z pecorino, pietruszką i orzeszkami pinii
Pyszna, świeża i soczysta sałatka z selera i jabłka z dodatkiem pietruszki, sera Pecorino i orzeszkami piniowymi. Doskonale komponuje się jako dodatek do z pieczonego kurczaka oraz do wszelkiego rodzaju ryb. Smacznego.