Surówka z kapusty po tajsku
Szybka sałatka w stylu azjatyckim. Pełna smaku dzięki dużej ilości świeżych ziół i dodatku sosu limonkowo-rybnego. Najlepiej podawać z grillowanymi piersiami z kurczaka po tajsku lub smażonym łososiem.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew, kolendrę i miętę.
2.W miseczce wymieszaj sok z limonki, sos rybny i cukier.
3.Wymieszaj dressing z warzywami i odstaw na 10 minut.
4.Wyłóż surówkę na półmisek, posyp orzeszkami i podawaj.
Składniki
- 1/2 małej kapusty pekińskiej lub kapusty włoskiej, posiekanej
- 1 średnia starta marchewka
- 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych