Surówka z kapusty po tajsku

Surówka z kapusty po tajsku

Szybka sałatka w stylu azjatyckim. Pełna smaku dzięki dużej ilości świeżych ziół i dodatku sosu limonkowo-rybnego. Najlepiej podawać z grillowanymi piersiami z kurczaka po tajsku lub smażonym łososiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew, kolendrę i miętę.

2.W miseczce wymieszaj sok z limonki, sos rybny i cukier.

3.Wymieszaj dressing z warzywami i odstaw na 10 minut.

4.Wyłóż surówkę na półmisek, posyp orzeszkami i podawaj.


Składniki
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej lub kapusty włoskiej, posiekanej
  • 1 średnia starta marchewka
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy surówek

Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
15minut
4osoby
Surówka z kapusty i marchewki z żurawiną, miętą i miodem
Pyszna surówka na bazie kapusty i marchewki z dodatkiem mięty i miodu oraz z migdałami. Świetny dodatek do różnych dań mięsnych.