Surówka z selera i jabłka z pecorino, pietruszką i orzeszkami pinii

Surówka z selera i jabłka z pecorino, pietruszką i orzeszkami pinii

Pyszna, świeża i soczysta sałatka z selera i jabłka z dodatkiem pietruszki, sera Pecorino i orzeszkami piniowymi. Doskonale komponuje się jako dodatek do z pieczonego kurczaka oraz do wszelkiego rodzaju ryb. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż seler, jabłko i pietruszkę do dużej miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli.

2.Dodaj większość sera, olej, orzechy, ocet i kilka szczypt pieprzu. Delikatnie wymieszaj, aby dobrze połączyć wszystkie składniki.

3.W razie potrzeby dopraw do smaku solą i octem. Skrop sałatkę dodatkową ilością oliwy i posypaną pozostałym serem.

4.Podawaj od razu po przyrządzeniu.


Składniki
  • 1 średni korzeń selera, obrany, pokrojony na ćwiartki i pokrojony w podłużne, cienkie paski
  • 2 jabłka, pokrojone na ćwiartki, wydrążone i pokrojone w cienkie paski
  • 1 i 1/2 szklanki świeżej pietruszki
  • 1 i 1/2 szklanki sera Pecorino Toscano
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, więcej do skropienia
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych, lekko podpieczone
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach